Spacer 4 HOME  :: Nieuws  :: Onze Droom  :: Over Heleen en Rolf  :: Over wijn  ::  
Nieuws
  Terug in Nederland Laatste Nieuws  
 

Een brief uit Berlijn
Na een reis van acht weken door Canada zijn we weer terug in Nederland. We hadden onze reis met twee weken verlengd omdat we nog geen bericht hadden ontvangen van de Canadese Ambassade in Berlijn. We wachten op een brief met het bericht dat we ons paspoort kunnen opsturen, zodat ze de visumstempels erin kunnen zetten en wij daarmee in Canada ons ‘permanent resident’ visum kunnen ophalen. In een normale procedure komt dit bericht binnen 6 weken na het opsturen van de resultaten van de medische test (die in ons geval op 30 januari is verstuurd). Toen wij (nog in Canada) 8 weken na deze datum nog steeds geen bericht hadden ontvangen, hebben we een email gestuurd naar de ambassade, met de vraag of ze de medische gegevens hadden ontvangen. Hierop ontvingen we een vage email met een horoscopisch antwoord: ‘You will be contacted in the near future…’.

Op Schiphol, terwijl we wachtten op onze bagage na een nagenoeg slapeloze vlucht, ontvingen we een SMS dat er een brief uit Berlijn voor ons was aangekomen in Drachten. Wat een timing!

De teleurstelling was groot toen we thuiskwamen, dat de brief niet de inhoud bleek te hebben waarop we hadden gehoopt. Niet een verzoek om onze paspoorten op te sturen, maar om nadere inzage in onze financiële gegevens! Het is zeer zeldzaam dat men na de medische keuring nog inhoudelijke vragen stelt en bovendien hadden we bij het inleveren van onze papieren in 2006 al aangetoond dat we ruim voldoen aan de vereisten met betrekking tot het bezit van financiële middelen.

Een extra vertraging dus, en meer onzekerheid met betrekking tot de datum van ons definitieve vertrek. Het zetten van concrete stappen zoals het vinden van een baan, kopen van onroerend goed, etc, is afhankelijk van het visum, dus ook daarmee kunnen we nu geen verdere stappen maken.

Het blijft dus spannend en onvoorspelbaar hoe (snel) de procedure verder loopt. We blijven echter optimistisch en hopen in juni of begin juli te kunnen vertrekken – al sluiten we niet uit dat het misschien later wordt.

13 maart 2012: Mis en Bouteille au Chateau

19 juli 2011: Over groeien en bloeien

3 maart 2011: Waar blijft de lente?
Alle Nieuwsberichten
 
Het blijft lang donker in Berlijn
 

Het scenario in Canada
Naast dat tijdens onze reis we een beslissing hebben genomen over onze bestemming zijn we ook een stuk wijzer geworden hoe we de zaken willen aanpakken als we straks arriveren.

Het is zeer waarschijnlijk dat we een fruitboomgaard gaan kopen. De bestaande wijngaarden in de Okanagan Valley zijn enorm duur (minimaal $ 150.000 per acre), mede Boomgaarden in Similkameen Valleydoordat de vraag naar druiven in de afgelopen jaren enorm is toegenomen. Er wordt nu $ 3.000 per ton druiven betaald, terwijl dat drie jaar geleden ongeveer de helft was. Boomgaarden zijn stukken goedkoper (ongeveer $ 75.000 per acre), maar vragen wel een investering van ongeveer $20 - $25.000 per acre om druiven te planten. Vervolgens moet je drie jaar wachten op de eerste oogst. Als we in het voorjaar 2009 een wijngaard planten, kunnen we dus pas in september 2012 voor het eerst oogsten, de eerste fles wijn verkopen we dan niet eerder dan begin 2013!

Dat is een behoorlijke lange tijd voordat we weer positieve kasstromen hebben. Daarbij valt het werk in de wijngaard tijdens de eerste drie jaar redelijk mee. We gaan daarom allebei op zoek naar een baan in de grootste stad van de regio, Kelowna (met ca. 100.000 inwoners). In de weekenden kunnen we dan in de wijngaard klussen en aan de slag gaan met het (ver-)bouwen van een huis en/of onze winery. Het ligt voor de hand om gedurende die periode in Kelowna in een huurhuis te gaan wonen.

Tijdens deze eerste drie jaar kunnen we meer praktijk ervaring opdoen met het werk in de wijngaard. Parallel daaraan hebben we gelegenheid om cursussen te volgen aan de lokale universiteit op het gebied van viticultuur en oenologie. We willen dan ook elk jaar wat druiven kopen om wat verder te experimenteren met het maken van wijn. Zo groeien we geleidelijk in het vak. We hebben met verschillende mensen gesproken die ons vertelden dat als je een bestaande wijngaard koopt en je tijdens de oogst in één keer direct 40 ton druiven of meer moet verwerken, het best wat veel wordt (understatement). Wij kunnen ons hierin volledig vinden.

Het scenario vraagt wel een hoop geduld. Het betekent dat we pas in 2013 onze eerste wijn op commerciële basis zullen verkopen en dus pas dan echt centen gaan verdienen met de business die we willen. Anderzijds halen wij juist ook heel veel energie uit het (op)bouwen van een onderneming, project of vaardigheid. Dit scenario past dus beter bij ons dan ineens een bestaand bedrijf te kopen. En het past ook beter bij de hoeveelheid financiële middelen die we ter beschikking hebben.

 
 

Wachten op een nieuwe brief uit Berlijn
Intussen houden we vanuit Nederland de onroerend goed markt in de Okanagan Valley in de gaten. Net als Funda in Nederland, heb je in Canada een online bron, (MLS voor woonhuizen en ICX voor commerciële en agrarische objecten) waar alle makelaars hun aanbod presenteren.

We proberen wat contacten op en uit te bouwen om een baantje in Kelowna te vinden. De banen die wij zoeken worden (helaas) niet geadverteerd op allerlei online databases als Monster of Workopolis. Deze banen worden via via vergeven en je moet dus een netwerk opbouwen. Het zal dan ook misschien wat meer tijd vergen dan we gewend zijn in Nederland om een nieuwe baan te vinden (al hebben we beiden daar niet veel persoonlijke ervaring mee ;-)

Tot 2 mei zitten we nog in ons huisje in Noordwolde. Op 2 mei verkassen we even naar andere woning hier op het park, waarna we op 16 mei naar het ouderlijk huis van Heleen gaan. Met deze en allerlei sociale afspraken vervelen we ons nog net niet, maar we zijn nog wel op zoek naar een klus om onze tijd nog beter in te kunnen vullen en zodat we niet teveel in hoeven te teren op onze spaarcenten.

 
  Noordwolde, 1 mei 2008    

© 2012 Rolf de Bruin en Heleen Pannekoek