Spacer 4 HOME  :: Nieuws  :: Onze Droom  :: Over Heleen en Rolf  :: Over wijn  ::  
Nieuws
  Landen en vestigen Laatste Nieuws  
 

We zijn geland
Vlag van CanadaBij onze aankomst in Canada zijn we formeel “geland” als Permanent Resident van Canada. Dit betekent dat de visumprocedure na bijna 2,5 jaar eindelijk is afgerond. Het heeft een behoorlijke dosis doorzettingsvermogen gekost. Met het Permanent Resident visum (is geen paspoort), verkrijgen we bijna alle rechten en plichten van de Canadezen (we mogen alleen niet stemmen).

Het belangrijkste is dat we nu eindelijk kunnen beginnen met de opbouw van onze wijnboerderij: we kunnen nu een bedrijf oprichten, land kopen, een banklening afsluiten, etc. Verder kunnen we nu veel praktische zaken regelen, zoals een Social Insurance Number (soort sofi-nummer), ziektekostenverzekering, credit card, mobiele telefoon, etc. en kunnen we in de opbouwfase van ons bedrijf in loondienst werken.

13 maart 2012: Mis en Bouteille au Chateau

19 juli 2011: Over groeien en bloeien

3 maart 2011: Waar blijft de lente?
Alle Nieuwsberichten
 
 

Een nieuw leven opbouwen: onderdak en inkomen
De eerste stappen die we zetten zijn het vinden van een huis en een baan. Een huis is voor ons nu belangrijk om een stabiele basis te hebben om ons wijnbedrijf te starten, om ons voor te bereiden op de komst van ons tweede kind, en vooral ook voor Josine, die in de afgelopen maanden door alle veranderingen af en toe redelijk van slag is geweest. Een baan met een redelijk inkomen is van belang om in de aanloop naar ons nieuwe bestaan niet te veel in te teren op ons vermogen.

 
 

Ons nieuwe huis in KelownaTerwijl Heleen en Josine nog in Drachten verbleven, was Rolf op 23 juni vooruit gereisd om kwartier te maken. De missie was om binnen drie weken een huis te vinden. Op 16 juli zouden Heleen en Josine en de container arriveren. Het was dus belangrijk om op 16 juli een adres te hebben waar alles en iedereen in kon.

Na een vijftiental huurhuizen te hebben bekeken, variërend van een hele bijzondere jaren 80 boerderij (inclusief paarse vloerbedekking en een in de vloer verzonken donkerbruin twee persoon ligbad in de slaapkamer) tot aan beklemmende nieuwbouw appartementen, heeft Rolf binnen een week een huurhuis gevonden.

Josine geniet van het zwembad in onze tuinVanaf 15 juli huren we een bovenetage in een statig (betrekkelijk nieuw) zeer Amerikaans aandoend herenhuis met uitzicht over het meer en de stad Kelowna. De aanblik en naamgeving van de buurt (West Kelowna Estates) geeft de indruk van “op stand” wonen en zo voelt dat ook wel. Hoewel de container met onze spullen uiteindelijk pas rond 30 juli zal arriveren, hebben we, na 1 dag met z’n drieën in een krap bemeten hotel, besloten om alvast in ons nieuwe huis te gaan ‘kamperen’. In een volledig gestoffeerd huis met geleende keukentafel-en-stoelen, een nieuw aangeschaft luchtbed en het hoognodige aan keukengerei, is het hier toch al goed toeven. Zeker zonder meubels is het heerlijk ruim en Josine is al helemaal gewend aan haar nieuwe eigen kamertje-met-kampeerbedje. We hebben het verder al een beetje ‘aangekleed’ met alle lieve kaarten die we bij ons afscheidsfeestje hebben gekregen en de mooie prent van Den Bosch van Hanneke en Richard hangt al aan de muur.

Het is tevens een huis dat goed past bij het gevoel dat ons naar Canada bracht. We hebben een schitterend uitzicht over het meer en vallei. Aan de andere kant van het meer zien we nog net het topje van Big White (een van de vijf skigebieden hier in de buurt). Deze bergtop ligt hemelsbreed ongeveer 45 km van ons huis. De meeste bergen die we zien liggen op 18 km en de overkant van het meer is 4km. Je ziet dus de ruimte en dat geeft thuis een heel ontspannen gevoel. We hebben heerlijk op het terras gegeten en genoten van de stadslichten in het donker.

 
 

Zomer op het meer: uitzicht op het resort The GrandNa het regelen van enkele praktische dingen (internet, telefoon, verzekeringen), heeft Rolf zich op de lokale arbeidsmarkt gestort. Een baan als CFO, controller, financieel manager of wellicht zelfs als management consultant (met name gericht op het MKB) is het doel. Het niveau is doorgaans niet erg hoog (met veel boekhoudkundige werkzaamheden), terwijl de eisen doorgaans wel hoog zijn.

Het opbouwen van een netwerk van professionele relaties gaat prima. Rolf wordt hartelijk ontvangen bij de accountantskantoren, werving & selectie bureaus en bedrijven. Elke week wel enkele gesprekken, die doorgaans niet direct tot concreet resultaat leiden. Het netwerk wordt echter steeds omvangrijker en enkele hot leads lopen nog. Zo heeft Rolf onder meer gesolliciteerd op een positie als controller bij een groot wijnbedrijf. Top!

Ook met het Nederlandse bolwerk hier heeft Rolf inmiddels kennis gemaakt. Op een feestje van Tom en Susan, ter gelegenheid van het verkrijgen van hun visum, dat ze zo ongeveer tegelijk met ons hebben aangevraagd, heeft hij heel wat Nederlanders ontmoet. Er wonen tien tot vijftien Nederlandse families in de buurt, die in de laatste 3 jaar hier zijn komen wonen. Erg leuk om hun verhalen te horen en hun tips worden dankbaar afgenomen.

Josine vermaakt zich op de schommel in een parkje met een strand dichtbij ons huis.Het vinden van dagopvang voor Josine was relatief eenvoudig. Onder de 2,5 jaar is de opvang van kinderen hier geregeld bij iemand thuis, dus geen crèche, maar wel geregistreerd/gecontroleerd. We hebben vlakbij ons huis een lieve, zeer ervaren ‘oma’ gevonden, Corrine, die dagelijks maximaal 7 kinderen opvangt in verschillende leeftijdscategorieën. Het is dus erg kleinschalig en het ziet er erg gezellig uit, de poes-zonder-staart loopt regelmatig rond tussen de kinderen en dat zal Josine erg aanspreken, verwachten we. Binnenkort gaan we er een paar uurtjes met haar samen naartoe, om te wennen en nader kennis te maken. Vanaf september mag Josine daar 2 dagen per week gaan spelen.

 
 

Het dubbele gevoel bij deze opbouw
Toch hebben we ook een dubbel gevoel bij het inrichten van het nieuwe leven hier. Een huurhuis met een passende en behoorlijke witte-boorden-baan is waar we nu onze energie op richten. Da’s echter niet waar we voor gekomen zijn. Een wijnboerderij, dat is wat we zoeken. Het zoeken naar een huis en een baan geven dan ook niet super veel energie. Het is een tussenstation. Het vinden van en opbouwen van een wijnboerderij kost tijd en om dat te overbruggen hebben we een tijdelijk huis nodig en tijdelijke inkomsten. Dat moeten we onszelf regelmatig weer voorhouden. De drang om concreet aan de slag te gaan met de wijnboerderij is groot. Het vooruitzicht om zo meteen na de geboorte van onze tweede in oktober beiden weer heen en weer te racen tussen werk, crèche en thuis is waaraan we juist wilden ontsnappen.

Een paar weken geleden is Rolf daarom weer de hort opgegaan met enkele adressen van te koop staande boerderijen. Dat was echt top. Rolf hoopt dan ook snel een baantje te vinden in Kelowna. Een ambitieloos baantje, zodat we echt tijd kunnen gaan steken in het vinden van een geschikt stuk land voor onze wijnboerderij. Een ambitieloos baantje, mmmm, dat zal wel wennen en aanpassen zijn…

 
  Kelowna, 29 juli 2008    

© 2012 Rolf de Bruin en Heleen Pannekoek