Spacer 4 HOME  :: Nieuws  :: Onze Droom  :: Over Heleen en Rolf  :: Over wijn  ::  
Spacer Meer over LillooetSpacer Spacer Spacer
 

Lillooet is een klein dorpje van ongeveer 2.500 inwoners aan de Fraser rivier (een grote rivier die naar Vancouver stroomt). Vancouver ligt op 250 km afstand en Whistler waar in 2010 de Olympische Spelen worden gehouden ligt precies tussen in. Ook vanuit Kelowna is het ruim 250 km rijden naar Lillooet.

Lillooet was ooit een uitvalsbasis tijdens de goudkoorts vanaf 1858. Met ongeveer 25.000 inwoners was Lillooet na San Francisco de grootste stad ten Westen van Chicago. Lillooet droeg toen de name 0-mile house, een reflectie van haar plaats langs de Cariboo Pavilion Road. Dorpen met namen als 70-mile House en 100-mile House zijn nog steeds langs deze weg te vinden. Verdere ontwikkeling kwam door de vondst van Jade en de bouw van een spoorweg. Cultuurhistorisch is Lillooet ook rijk door de lange aanwezigheid (4000 jaar) van verschillende Indianenstammen. Deze plek aan de Fraser rivier is gunstig door de jaarlijkse zalmtrek en de goede landbouwgronden. Zongedroogde zalm is hier een lokale culinaire lekkernij.

Tegenwoordig is de glorietijd van Lillooet voorbij. Het is nu een klein dorpje aan een belangrijke verkeersader van Vancouver via Whistler naar het binnenland van British Columbia. Van dat laatste willen we gaan profiteren….

Er is veel te doen in Lillooet en de mogelijkheden om toeristen aan te trekken worden lang niet optimaal benut. Een overzichtje:

  • Skiën, hiken of mountain biken (al dan niet met helicopter);
  • Vissen in de Fraser rivier of op Seton Lake op forel of de machtige Sturgeon (die meer dan 3 meter groot kunnen worden);
  • Historische treinrit van Lillooet naar Seton: door “de ANWB van de VS” omschreven als een van mooiste ritjes ter wereld;
  • Wild water varen op de Fraser of Thompson River;
  • Een tour door het dorp langs verschillende historische plekken uit de dagen van de Gold rush;
  • Het zoeken naar jade;
  • Een educatieve tour langs verschillende historische plekken van de Indianen stammen, waaronder enkele overblijfselen van historische dorpen en de traditionele zalmvangst.

Langlaufen nabij Lillooet

 

Prachtig winter

 

Overzicht van de Fraser river net ten noorden van Lillooet

 
 
View Larger Map 

Links:

District van Lillooet

Een website met veel informatie over de recente gescheidenis van Lillooet en omgeving

Een boeiend (academisch) artikel over de pre-historische instorting van de Indianen stammen die in dit gebied leefde. (PDF 3,4MB)

Het voortgangsrapport over de proefwijngaarden in Lillooet (PDF 946KB)

 

2012 Rolf de Bruin en Heleen Pannekoek