Spacer 4 HOME  :: Nieuws  :: Onze Droom  :: Over Heleen en Rolf  :: Over wijn  ::  
Nieuws
  Thuis in Kelowna Laatste Nieuws  
 

In de afgelopen weken zijn we druk bezig geweest met het inrichten van ons leven hier en het wennen aan de nieuwe omgeving. We hebben veel tijd met elkaar kunnen besteden en samen leuke dingen gedaan. Hier volgt een overzicht, rijkelijk geïllustreerd met foto’s.

Josine werd 2 jaar op 5 september

13 maart 2012: Mis en Bouteille au Chateau

19 juli 2011: Over groeien en bloeien

3 maart 2011: Waar blijft de lente?
Alle Nieuwsberichten
 
De container met spullen arriveerde in Kelowna op 29 juli 2008
  Onze omgeving    
 

We wonen hier prachtig en in de vorige nieuwsbrief hebben jullie al foto’s kunnen bekijken van ons uitzicht over het meer. Omdat we aan het einde van een doodlopend straatje wonen, beginnen de bossen naast ons huis. In de afgelopen weken hebben we hier regelmatig herten langs het huis zien lopen en ook een beer en een coyote, heel bijzonder! Inmiddels zijn de spullen grotendeels uitgepakt, hoewel in de garage ook nog veel dozen staan, omdat we hier niet alles direct nodig hebben of kwijt kunnen. Er hangen alweer wat dingen aan de muur en we hebben de meeste elektronische apparatuur, die we in Nederland verkocht hadden, hier weer gekocht. We beginnen onze weg te vinden in de verschillende winkels en weten zo langzamerhand weer waar we goed vlees, groente, brood en andere zaken kunnen krijgen. Dit soort dingen lijkt heel vanzelfsprekend, totdat je in een nieuw land terecht komt, vooral met die megawinkels hier. In de supermarkt heb je bijvoorbeeld een rek van 25 meter met wat van boven tot onder muesli. En het ene heeft nog meer toevoegingen dan het andere: vindt dan maar eens wat je zoekt! De eerste weken kostten dit soort simpele dingen veel tijd en energie.

Beren zijn erg goede klimmers en slim ook. Deze klom in de boom om een wild kersenboompje leeg te schudden.  
 

Aanstaande gezinsuitbreiding

Josine staat onder een afdakje.  
 

De wieg staat op zijn plek, de kleinste babykleertjes zijn gewassen en Heleen is alweer een aantal keren bij de ‘Midwife’ (verloskundige) op bezoek geweest. We zijn aan het bestuderen hoe het hier gaat met bevallen en wat de Engels termen zijn voor weeën en ontsluiting enzo. Wel zo handig straks! Half oktober verwachten we de kleine. Bevallen lijkt hier van een afstandje veel meer ‘gemedicaliseerd’ dan in Nederland. Er zijn enorm veel tests en preventieve maatregelen beschikbaar voor van alles en als je in Canada een ‘keizersnede op bestelling’ wilt, dan kan dat vrij gemakkelijk. Heleens ervaring is tot dusver dat de hoeveelheid medisch ingrijpen vooral erg afhangt van wat je zelf wilt. Eigenlijk heb je hier veel meer geïnformeerde inspraak, wat als nadeel heeft dat je wel weer overal een mening over moet hebben over wat je wel en niet wilt. Heleen krijgt via de verloskundige veel informatie over alle soorten pijnbestrijding die er zijn in alle fasen van de bevalling en wat alle voor- en nadelen van die middelen zijn, en over alle onderzoeken en inentingen die pasgeboren baby’s ondergaan. Bij alles kun je aangeven of je het wel en of niet wilt en het maken van een ‘Birth plan’ is hier gebruikelijk, hierin geef je je voorkeuren van tevoren zo duidelijk mogelijk aan. In Nederland is het gebruikelijker om te doen wat de medische staf adviseert, zonder heel uitgebreid in te gaan op alle voor-en nadelen.

Omdat hier geen systeem van kraamhulp bestaat, zoals in Nederland, komt ‘oma Pannekoek’ (Heleens moeder) na de geboorte een paar weken langs om te helpen, heel fijn en gezellig. En dat terwijl ze vrijwel tegelijk ook opnieuw oma gaat worden van ons nieuwe Chinese neefje Qing! Heel bijzonder om opnieuw tegelijk met Hans en Bianca toe te leven naar de gezinsuitbreiding. (klik hier voor hun verhaal).

 
  Huisvlijt  
 

Nu we de tijd hebben en bovendien onze spaarrekening alleen maar kleiner wordt, houden we ons regelmatig bezig met het ‘zelf maken’ van van alles. Zo hebben we al een tafeltje voor Josine, een TV karretje en een stereomeubel gemaakt. Helemaal eigen design en bouw. Het resultaat leert ons dat de wijnbouw wellicht een betere keuze is dan meubelbouw. Verder maken we nu meestal zelf ons brood en hebben we vele appeltaarten en bakken appelmoes in de vriezer gegooid nadat we bij Ab en Linda een ochtendje appels hadden geplukt. Ook hebben we al een paar keer zelf appelsap gemaakt: super lekker! Het volgende project wordt zelf yoghurt maken, want die is hier heel duur.

 
 

Nieuwe mensen ontmoeten

   
 

In de afgelopen weken hebben we (nader) kennisgemaakt met wat Nederlanders hier en beginnen we te integreren met de Canadezen. Rolf had in juli al een feestje bijgewoond van enkele pas geëmigreerde Nederlanders die hier in de buurt wonen en daarvan hebben we er enkele opgezocht. Ook heeft Heleen er al een ‘damestripje’ opzitten: een middagje kanoën en lekker lunchen met een stel gezellige Nederlandse meiden, leuk en nuttig tegelijk (waar koop je hier nou eigenlijk leuke (kinder-)kleren en schoenen enzo?). Rolf kwam een paar weken geleden in de speeltuin een Nederlands stel tegen (Annemieke en Ivo) met een tweeling van Josine’s leeftijd (Merel en Casper). Zij wonen vlakbij ons en het was heel leuk dat ze op de verjaardag van Josine waren: dat was wel één van de hoogtepunten van de dag: de ‘kindjes’. Josine geniet erg van het spelen met leeftijdsgenootjes. Op ‘day care’ gaat het ook heel goed en ze komt tegenwoordig regelmatig thuis met verschillende Engelse woordjes. Verder zijn we 2x per week met Josine op ‘zwemles’ en daar ontmoeten we andere Canadese ouders en ook daar kan het Engels naast het zwemmen door Josine naar hartenlust worden geoefend. We hebben besloten om thuis gewoon Nederlands te blijven spreken en we hopen dat beide talen voor Josine straks even gemakkelijk zullen zijn.

Ook bakken we heerlijke koekjes.  
 

Kelowna en Penticton Triathlon

   
 

In het weekend van 16 augustus werd hier in Kelowna de Apple Triathlon georganiseerd en dat ging gepaard met vele andere, gerelateerde activiteiten. Één daarvan was de ‘try-a-tri’, oftewel een ‘proeftriathlon’ voor beginners op dit vlak. Vooral bestemd voor mensen die wel al fietsen en hardlopen, maar eigenlijk nooit zwemmen (zoals bijvoorbeeld: Rolf!). Een korte 300 meter zwemmen, dan 15 km fietsen en 3 km hardlopen. Heleen moest ‘m een beetje pushen om mee te doen, maar na een paar keer proefzwemmen in het meer was Rolf om. En het resultaat was zeer goed: Rolf eindigde als 6e van de ca. 100 deelnemers en was 15e bij het zwemmen en 2e bij zowel het hardlopen als het fietsen. Als het wisselen vlotter was gegaan, had hij zelfs gewonnen! Dit smaakt naar meer (1/4e de volgende keer) en er zal zeker meer getraind worden op de wissels om de volgende keer een beter resultaat te behalen.
2 Weken later was in Penticton, 70 km ten zuiden van hier, de Ironman Canada (oftewel: de hele afstand!). Nog nèt even een stapje te ver voor Rolf met 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en dan nog een hele marathon (42,2 km) hardlopen. Maar voor Jan en Cornee, voormalige zwemmaten van Heleen uit Huizen, was dit een buitenkans. Zij kwamen in augustus, speciaal hiervoor, naar Canada en wij zochten ze natuurlijk op. Het was, ondanks het matige weer (zelfs met regen!) tijdens deze editie, enorm leuk om ze samen met Inge aan te moedigen. Volgens ons hebben Jan en Cornee het, naar de omstandigheden, enorm goed gedaan en we zijn trots erg op ze!

Rolf tijdens het fiets onderdeel van de Apple Triathlon

Ook Josine was een enthousiaste supporter tijdens de Penticton Ironman

 
 

Solliciteren

   
 

Rolf is nog druk bezig met solliciteren: sinds de vakantieperiode hier is afgelopen zijn er weer enkele (meer of minder interessante) vacatures voorbijgekomen en worden de ‘referenties’ uit Nederland en Australië regelmatig lastiggevallen met vragenlijsten en het verzoek om profielschetsen. Dat is hier nu eenmaal meer gebruikelijk dan in Nederland. Tot dusver is er geen concreet resultaat, wel enkele mogelijkheden om ‘freelance’ te gaan werken, eventueel in Vancouver. Gelet op het beperkt aantal banen in zijn vak, vraagt het zoeken geduld.

 
  Kelowna, 30 september 2008    

© 2012 Rolf de Bruin en Heleen Pannekoek