Spacer 4 HOME  :: Nieuws  :: Onze Droom  :: Over Heleen en Rolf  :: Over wijn  ::  
Nieuws
  Weer aan de slag in de wijngaard Laatste Nieuws  
 

De komende week gaan we weer aan de slag in de wijngaard. Er moet worden gesnoeid. Niet alle planten zijn de winter goed doorgekomen. De Pinot Noir en Riesling (bij elkaar de helft van de wijngaard) zien er goed uit. Voor de Chardonnay, Pinot Gris, Cabernet Franc en Merlot wordt het spannend welk deel van de planten de winter goed is doorgekomen. De vroege strenge vorst (-6C begin October) is waarschijnlijk de boosdoender. De rest van de winter was redelijk mild. Vandaag was het +20C en de planten beginnen langzaam te ontwaken.

Half april gaan we de trellis aanleggen. De trellis bestaat uit stalen palen waartussen draden zijn gespannen waar we de druiven aan opbinden. Er moet ongeveer 205 km staaldraad worden gespannen en 5800 palen de grond in worden gestampt. Wederom een hele klus. Als je meer dan een minuut per paal bezig bent, kost alleen de palen in de grond stampen drie weken. Moet dus sneller. We gaan met groot materieel de wijngaard in. Voorzichtig tussen de rijen door.

We hebben iemand aangetrokken die voor ons tijdens de klus en komende klussen leiding gaat geven aan het team in de wijngaard. Zo kan Heleen instructies geven, maar hoeft ze er niet de hele tijd bij te blijven en kan ze zich verder ook bezig houden met de inkoop, verkoop, marketing, etc..

13 maart 2012: Mis en Bouteille au Chateau

19 juli 2011: Over groeien en bloeien

3 maart 2011: Waar blijft de lente?
Alle Nieuwsberichten
 

Meritage

 

Wijn verkoop loopt goed

 
 

Met de wijn verkoop gaat het goed. De stroom toeristen begint een beetje op gang te komen en je merkt duidelijk dat onze locatie erg goed is. Vele mensen stoppen even bij ons op hun lange reis van het noorden naar Vancouver of vice versa. Als we momenteel drie dozen per week verkopen in onze wijnwinkel hebben we een goede week.

Vorige week is Heleen met 16 dozen in de auto richting Vancouver gereden om daar wijn aan de man te brengen. Ze had drie dagen lang haar agenda vol gepland met afspraken. Na die drie dagen waren alle dozen weg en liggen onze wijnen in 8 wijnwinkels in deze metropool met 2 miljoen inwoners. Enkele andere winkels hebben belangstelling maar hadden nu nog even geen plek op het schap. Nog mooier is dat krap een week later, de eerste winkel alweer belde voor een vervolgbestelling. Dat loopt lekker daar. Uiteindelijk zullen we het toch moeten gaan hebben van het netwerk van winkels dat onze wijn verkoopt. Het is dan mooi om te zien dat de herhalingsverkoop dan moeiteloos aan komt waaien. De eerste verkoop kost echter redelijk wat inspanning.

We kijken ook met veel plezier terug op onze reis naar Nederland in januari. Een groot aantal mensen heeft zich ingeschreven voor de wijnclub. We zijn erg blij met hun vertrouwen.  Binnen enkele weken gaat de eerste lading Fort Berens Wijn naar Nederland. Je kunt nog lid worden van de wijnclub. Profiteer van een flinke korting op onze wijn, adopteer 6 plantjes in onze wijngaard en geniet jaarlijks van een doos van onze wijn.

Nog wijn kopen??

We kunnen nog enkele dozen toevoegen aan onze zending zonder extra transport kosten. Heb je belangstelling voor een gemengde doos van onze wijn (2 Riesling, 2 Rose, 6 Meritage en 2 Pinot Blanc)? De kosten 232 euro en de wijn wordt thuis bezorgd. Laat ons voor 10 april weten of je belangstelling hebt.

2007 Fort Berens Riesling
 
 

Binnenkort echte Lillooet wijn

 
 

Begin mei gaan we dan eindelijk onze eigen gemaakte wijn (van Chardonnay en Riesling druiven uit de Okanagan) bottelen.  We zijn zeer tevreden met onze eerste wijnen. De Riesling (licht zoet) is fantastisch met veel complexe aroma’s. Een prachtige opvolger voor onze 2004 Pinot Blanc. De Chardonnay is een mooie fruitige wijn met veel citrusfruit en een subtiele houttoon. We zijn op dit moment bezig om de wijnen te klaren (helder maken). We zijn bezig met het bestellen van flessen, kurken, capsules en onze ontwerper hebben we opdracht gegeven voor het maken van de nieuwe etiketten. Dit keer voor het eerst met streepjes code. Ook bottelen we begin mei onze nieuwe rode wijnen die nog elders voor ons gemaakt zijn.

Voor het bottelen komt een grote vrachtwagen met een mobiele botteling lijn die in gemakkelijk in een dag 750 dozen wijn voor ons gaat bottelen. Wederom is dit een spannende gebeurtenis en we zullen weer een heel team van vrijwilligers en medewerkers nodig hebben om alle 9.000 flessen te vullen en op te ruimen.

Happy valentines day!  
 

Op weg naar stevige financiering

 
 

Aan het einde van het afgelopen jaar kregen we het enigszins benauwd omdat ons eigen en het geleende geld op raakte. Banken hebben hier een dermate risico-averse houding dat er vooralsnog weinig animo was om meer te lenen. Doordat we het land leasen hebben we ook weinig om in onderpand te geven. Met grote uitgave in ons tweede jaar voor de boeg, leek geld ophalen bij investeerders een moeizame doch belangrijke vervolgstap. En soms gebeuren er op zo’n moment dan wonderlijke dingen, want juist op het moment dat we hier een ‘werkoverleg’ over hadden, kregen we een mail binnen van een zeker meneer H.

Hij had gelezen over de start van ons bedrijf in de ‘Lillooet News’ en was onder de indruk van onze drive en van de stappen die we tot dusver hebben genomen. Hij blijkt al jaren een interesse te hebben om te investeren in Lillooet en wilde weten of wij wisten hoe dat zou kunnen. Na verschillende telefoongesprekken heeft hij aangegeven een aanzienlijke belang te nemen in ons bedrijf. Hij zag echter dat we de rest van onze financieringsbehoefte nog niet op orde hadden en gaf aan een totaal plan te willen hebben voordat hij erin zou stappen. Hij dacht echter dat enkele vrienden van hem wel geinteresseerd zouden zijn. Niet direct vanwege het geweldige verwachte rendement, maar wel vanwege de gedachte om een wijnbedrijf te bezitten.

De mannen hebben met elkaar hun geld verdiend in de goudindustrie, dus het is heel toepasselijk dat ze gaan investeren in een dorp waar de eerste goudskoorts van Canada woede. De heren komen af en toe op bezoek bij ons als ze naar hun Condo gaan in Whistler om te skien. De aanvoerder van het stel wilde toen hij tijdens de Olympische Spelen in Whistler zat met een helicopter langs komen, maar dat feest ging niet door vanwege de no-fly zone. Sommige mensen hebben totaal andere problemen dan wij. We zijn in ieder geval reuze blij met hun belangstelling. We doorlopen thans de due diligence en hopen binnen enkele weken onze eerste Directors Meeting te hebben, wellicht tegelijkertijd met de presentatie van onze 2009 Chardonnay en Riesling.

Met deze investeerders kunnen we nu echt bezig gaan met het werk waar we mee bezig willen zijn en hoeven we niet meer elke paar maanden eindeloos veel energie te steken in banken, geld en lenen.

 
 

Wat doe je zoal in de winter?

 
 

Deze vraag kregen wij vorige week van een klant en dat zette ons aan het denken. Afgelopen zomer nog dachten we dat we het in de winter redelijk rustig zouden hebben… Niet dus. Wij hebben ons bezig gehouden met wijn maken, wijn verkopen aan winkels, marketing materialen ontwikkelen (website – die met de komende week de lucht ingaan, brochure, ‘shelf talkers’ (=promotiemateriaal in de winkels), reclameborden langs de weg), promotionele bijeenkomsten tijdens de Olympische Spelen, financieel plan opstellen, trellis materiaal inkopen en planning regelen voor het installeren daarvan, opruimen van ons erf (vooral veel dode bomen omzagen en opruimen, inclusief de omgewaaide dode boom die 2 meter achter de truck en 8 meter van ons huis zeer gunstig over de oprijlaan is gevallen), een paar dingen in huis (dozen uitpakken, lampen en schilderijen ophangen), personeel zoeken voor het komende seizoen voor in de wijnwinkel en in de wijngaard, inkopen van RVS tanks (tankjes) en houten vaten, lidmaatschappen van brancheorganisaties, adverteren in toeristische bladen en op websites, enne…. Duizend andere dingen die we nu alweer vergeten zijn.

Tijdens de winter zijn heel wat dode bomen opgeruimd.  
 

Verder...

 
 

In Den Haag vierden we Heleen's 40e verjaardag.

Op 5 feb kwam de Olympische vlam door Whistler. Op de foto onze Chief, verschillende collega's etc.

In Mount Currie gaat het nog goed, Rolf heeft (tijdelijk) promotie gemaakt nu zijn baas vertrokken is. Hopelijk duurt het niet lang voordat een opvolger gevonden is, want met de jaarrekening controle, budgettering en honderden andere projecten is het redelijk aanpoten met ook nog eens zo’n hobby naast je werk.

Met Josine en Thomas gaat het ook goed. Josine maakt een praatje met Canadezen in het Engels net zo gemakkelijk als met ons in het Nederlands en ze is helemaal weg van prinsessen. Thomas begint zijn eerste woordjes te brabbelen. ‘Bal’, ‘bad’, ‘koek’, ‘banaan’ komen er in meer of minder verstaanbare vorm uit, net als allerlei dierengeluiden en natuurlijk: ‘tuuttuut’ (van de trein die hier dagelijks een aantal keer door het dorp komt zetten). Erg komisch.

Tot slot hebben we sinds een paar dagen een ‘nieuwe Mickey’: een prachtige volledig (muis) grijze thuisloze poes die bij de crèche in de winter door ‘Auntie Sherri’ liefdevol is opgevangen. Een nieuw vriendje voor onze Muis, die in december zijn broertje aan waarschijnlijk een hongerige coyote is kwijtgeraakt. Een heel lieve knuffelpoes die het niet erg vindt dat Thomas bovenop hem gaat zitten of dat Josine hem rondsjouwt door het huis.

 
       

© 2012 Rolf de Bruin en Heleen Pannekoek