header
Spacer
line decor
Spacer HOME  :: Nieuws  :: Onze Droom  :: Over Heleen en Rolf  :: Over wijn  ::  
line decor
Spacer
Spacer Nieuwsbrief maart 2008Spacer Spacer Spacer
 

Update: Verkenning van de wijngebieden in Ontario

   
 

Wordt het Prince Edward County, Niagara of toch Okanagan Valley?

In de afgelopen 3 weken hebben we twee wijngebieden in de provincie Ontario (in het Oosten van  Canada) verkend om te kijken of deze gebieden meer te bieden hebben dan de Okanagan Valley (in de provincie British Colmbia in het westen van Canada) waar we al drie keer zijn geweest. We zijn er nog niet helemaal uit en op 9 maart vliegen we naar de Okanagan Valley om daar een beslissing te nemen.

Prince Edward County
Wij begonnen onze verkenning half februari in Prince Edward County (PEC), een soort schiereiland aan de noordoever van het Lake Ontario. We logeerden in een sfeervolle cottage in Picton, de ‘Loyalist Lofts’.

PEC is een aantrekkelijke vestigingsplaats, omdat de prijzen van de grond erg laag zijn en de concurrentie beperkt is. Enkele nadelen zijn de hogere kosten van het beheren van de wijngaard en het risico dat de wijnstokken doodvriezen. Als we ons hier vestigen zullen we zelf een wijngaard moeten aanleggen, omdat er maar weinig bestaande wijngaarden te koop staan. Voordeel daarvan is dat we onze eigen ideeën kunnen volgen (soorten wijnstokken die je plant bijvoorbeeld), nadeel is dat je pas over enkele jaren wijn kunt produceren en verkopen. Tot die tijd hebben we dus andere, externe inkomsten nodig om die jaren te overbruggen en het nadeel van dit gebied is dan weer dat wij met onze beroepen hier moeilijk in de buurt iets kunnen vinden (en Toronto is ruim 2 uur rijden, dat is zonder de forenzenfiles). Een hoop voordelen, enkele belangrijke nadelen. Volledig overtuigd zijn we nog niet en daarom besloten we om af te reizen naar het Niagara wijngebied ten zuiden van Lake Ontario.

Wil je meer lezen over Prince Edward County, klik dan hier voor een uitgebreidere impressie.

Riviertje in Prince Edward County

Wijngaarden van The Grange of Prince Edward Estate Winery. Op deze foto kun je zien hoe het onderste deel van de wijnstokken met aarde (en sneeuw) is begraven.

 
 

Niagara Peninsula
Het Niagara wijngebied in Canada ligt aan de zuidoever van Lake Ontario. Het gebied wordt gekenmerkt door de zeer bijzondere Niagara Escarpment (een Unesco ‘World Biosphere Reserve’ net als de Waddenzee). Dit is, gezien vanaf Lake Ontario, een scherpe verhoging (van tussen de 50 en 75 meter) in het verder vlakke landschap. Het is de oever van een vroegere oerzee, tegenwoordig is het water teruggetrokken tot de omvang van de Great Lakes in Noord-Amerika.

Uitzicht op Niagara Escarpment vanaf Beamer Memorial Conservation Area

In Niagara staan verschillende bestaande vinyards en wineries te koop. Toch zijn we ook hier niet direct verkocht. Het belangrijkste wat ons in Niagara, naast de toeristische druk(te), vooral in negatieve zin opvalt, is de grote dichtheid van de bevolking: het is het meest dichtbevolkte gedeelte van Canada buiten de grote steden. En dat strookt niet met ons idee van in Canada te gaan wonen voor de rust en ruimte. We hebben dan ook besloten dat we nu naar Okanagan Valley in British Columbia, (West Canada), willen doorreizen. Ondanks dat de onroerend goed prijzen daar waanzinnig hoog zijn, willen we toch het gevoel krijgen of onze liefde voor dat gebied nog steeds even groot is. Zondag 9 maart vliegen we naar Kelowna, rechtstreeks vanaf Toronto.

Wil je meer lezen over Niagara, klik dan hier voor een uitgebreidere impressie.

Uitzicht op Toronto 50 km verderop vanaf wijngaarden vanaf Tawse Winery, Beasmville Niagara  
 

Nederlandse wijnboeren in Nederland en in het buitenland
We komen heel wat Nederlanders tegen die ons zijn voorgegaan in het realiseren van hun droom om een wijnbedrijf te starten.

 
 

Hartelijke groet,

Rolf de Bruin, Heleen Pannekoek en Josine

Stel je geen prijs op onze nieuwsbrief: Klik hier om af te melden.

 
Spacer
line decor

© 2008 Rolf de Bruin en Heleen Pannekoek

line decor
Spacer