Spacer 4 HOME  :: Nieuws  :: Onze Droom  :: Over Heleen en Rolf  :: Over wijn  ::  
Nieuwsbrief 30 september 2008
  Wijnavonturen en meer    
 

De nieuwsbrief heeft even op zich laten wachten, niet omdat er weinig gebeurd is, maar omdat we het best druk hadden. Uiteraard zijn spenderen we veel tijd aan de voorbereiding van de komst van ons tweede kind, zijn we druk aan het klussen geweest, wordt er regelmatig gesport, maken we kennis met de lokale bureaucratie, ontmoeten we nieuwe mensen en is Rolf druk bezig met solliciteren. Afgelopen maand hebben we ook veel tijd besteed aan ons wijnavontuur. In deze nieuwsbrief dus meer concreet nieuws hierover. Om de omvang van de nieuwsbrief te beperken hebben we het nieuws over het leven in Kelowna op de website gezet.

Op dit moment zijn er geen boom- of wijngaarden te koop in het Okanagan vallei waar we echt warm voor lopen. Er staat wel van alles te koop, maar het is te duur, de locatie is niet goed of er is wel iets anders op aan te merken. Gezien de dalende prijzen op de onroerend goed markt hier, hebben we ook niet heel veel haast, al krijgen we soms wel de kriebels om aan de slag te gaan.

 
  Lillooet Project    
 

Op aanraden van enkele kenners zijn we begin september in Lillooet geweest, zo’n 250 km ten westen van hier. Hier zijn enkele jaren geleden verschillende proefwijngaarden aangelegd met 18 soorten druiven. Recent is er een voortgangsrapport verschenen over de proeven, waaruit blijkt dat het gebied goed geschikt lijkt voor wijnbouw. Er is echter op dit moment nog geen enkel commercieel wijnbedrijf in de omgeving. De belangrijkste reden om hier te gaan kijken is dat de prijzen van onroerend goed beduidend lager liggen. We hebben begin september gesproken met diverse eigenaren van de proefwijngaarden (waaronder de burgemeester). Tevens hebben we toen met een makelaar gesproken en via het informele circuit kwamen in gesprek met iemand die een mooi stuk land heeft en wel belangstelling heeft om het te verkopen, maar het nog niet te koop heeft gezet bij een makelaar.

Na ons eerste bezoek hebben we enkele conclusies getrokken ten aanzien van Lillooet:

 1. Het gebied spreekt ons zeer aan:
  • Lillooet en omgeving biedt nog meer ruimte dan de Okanagan, dat soms wat stadse trekken begint te krijgen;
  • Door Lillooet trekken dagelijks ca. 1500 toeristen, meestal op weg van Vancouver, via Whistler (waar de Olympische Winterspelen in 2010 plaatsvinden) naar het binnenland van British Columbia of vice versa;
  • Het klimaat is vergelijkbaar met dat in de Okanagan Valley.
 2. Om een succesvol wijnbedrijf te beginnen in Lillooet, denken we dat je het op iets grotere schaal moeten gaan doen, zodat je meer aandacht kunt trekken, en makkelijker de wijn kan verkopen:
  • Je zult meer marketingkosten moeten maken in dit gebied, omdat de wijnbouw hier nieuw is en mensen er niet vanzelfsprekend opuit zijn om in Lillooet wijn te kopen;
  • We zullen de bestaande stroom toeristen die door Lillooet heen rijdt iets concreets moeten bieden zodat ze stoppen, komen proeven en (blijven) kopen;
  • Door te richten op regionale, provinciale en nationale toeristen, kun je ook buiten het gebied een naam opbouwen en creëer je bekendheid voor je wijn in steden als Whistler, Kamploops, Vancouver, Calgary en Edmonton.
 3. De commerciële en agrarische risico’s zijn groter:
  • Het gebied heeft zich nog niet bewezen als een toplocatie voor het maken van wijn. De proefwijngaarden bewijzen dat druiven hier goed kunnen groeien, maar of deze druiven een kwaliteitswijn voortbrengen is nog enigszins de vraag. Wij hebben wel een paar proefglaasjes gedronken die ons aanspraken;
  • Bij gebrek aan ervaring met wijnbouw in het gebied, is het moeilijker om te bepalen welke druivenrassen, welke onderstokken, welke manier van geleiden en snoeien en welke indeling van de wijngaard hier het beste is;
  • Het is lastig in te schatten hoeveel toeristen die op doorreis zijn van A naar B via Lillooet, bereid zullen zij te stoppen om wijn te proeven en een rondleiding door de wijngaard en wijnkelder te maken.

Meer weten over het dorp Lillooet en omgeving? Klik hier voor een beknopte beschrijving.

De Gold Bridge over de Fraser rivier. Het begin van de Cariboo Trail richting de goudmijn in het noorden van BC

 

Samenwerking is uiterst belangrijk bij de oogst. ROlf en Josine oogsten de laatste Marechal Foch in de Roshard Wijngaard.

 
  Een eerste toekomstschets    
 

Gelet om de bovenstaande conclusies en geïnspireerd door de eigenschappen van het stuk land dat ons werd aangeboden zijn we tot het volgende idee gekomen.

Het stuk land ligt op de kruising van belangrijke doorgaande routes, Highway 12 en 99. Het dorp ligt op steenworp afstand, aan de andere kant van de rivier. Op deze kruising willen we een bedrijf beginnen met een grote ruimte om wijn te proeven, een restaurant waar je kunt lunchen/dineren en een klein hotel of lodge (max 10 kamers) waar je kunt overnachten. De sfeer is landelijk met wat accenten uit de lokale geschiedenis.

Het wijngebouw met de kelder en het proeflokaal lijkt van buiten een houten schuur met verweerde cederhouten panelen. Binnen zie je een open ruimte met diverse etages waar de wijn wordt gemaakt en een grote kelder waar de vaten rusten. Zelfs als een hele bus toeristen tegelijk komt proeven blijft het rustig en ruim.

In het restaurant is de “signature dish” (de specialiteit van het huis), een zongedroogde zalm en frisse biologische en lokale salade met een prachtig bijpassende witte wijn. De gerechten zijn puur, door het gebruik van lokale en zoveel mogelijk biologische ingrediënten en door de nadruk te leggen op de smaak van ingrediënten. In de zomer kun je lang genieten van de zomerse zon aan tafel op de veranda. In de winter kunnen de skiërs op weg naar Whistler genieten van een relaxte avond bij het haardvuur met een goed glas rode wijn.

Het hotel is verzorgd, met aandacht ingericht en biedt een prachtig uitzicht over de wijngaarden en de vallei. Het is kindvriendelijk, met ruime kamers. Er zijn goede kranen, maar geen gouden.

In de wijngaard kun je een rondleiding krijgen, langs de druivenstokken naar een uitzichtpunt over de machtige Fraser rivier, over een verhard paadje zodat ook de mensen slechter ter been (ouderen of kinderen) met een karretje kunnen genieten van de natuur. Vier keer per jaar organiseren we workshops voor mensen die meer willen weten over de wijngaarden. Je kunt komen snoeien in het winter, planten in het voorjaar, snoeien in de zomer of plukken in de herfst. En er is altijd wel iets te doen (en te proeven) in de kelder. Het is een geweldige lang weekend genieten en ook nog educatief. Uiteraard kun je bij ons blijven slapen.

Het stuk land waar we nu specifiek naar kijken.

Poeh, da’s wel wat anders dan die kleine “10 acre family estate” waar we alles zelf wilden doen. En we hadden nog wel gezworen om nooit (meer) de horeca in te gaan! We zijn dan ook niet van plan om alles zelf de te gaan doen. Met name voor het horeca gedeelte willen we met een partner werken die in feite dat hele gedeelte van het bedrijf runt (en liefst ook financiert). Wij richten ons op het wijngedeelte, waarvoor we, gezien de omvang en de onzekerheden, ook de nodige hulp zullen aantrekken. We willen het ook in fases opbouwen, wellicht eerst en gedeelte van de 40 acres planten en later de rest. Het horeca gedeelte zal ook pas nadat de eerste wijn is geproduceerd echt interessant zijn. We denken echter dat de verschillende onderdelen van het bedrijf elkaar kunnen versterken.

 
  De voeten weer op de grond

De voeten op de grond. Hier midden in het veld Alfalfa een gat graven voor bodem monsters.

De professionals aan de slag - let ook op het professionele gereedschap van D. Bruna!

 
 

Een prachtige visie hebben we. Om nu van droom werkelijkheid te maken, is onze eerste stap een feasibility study (in goede consulting speak of “haalbaarheidsonderzoek” in ambtelijk Nederlands). We gaan twee belangrijke zaken onderzoeken: de geografische haalbaarheid en de economische haalbaarheid. Voor de geografische haalbaarheid gaan we kijken naar de klimatologische omstandigheden, de bodemgesteldheid en de kwaliteit van het water. Voor de economische haalbaarheid gaan we een business case maken. Aan ons bestaande model zal een hoop extra informatie moeten worden toegevoegd over bijvoorbeeld het horeca gedeelte. Ook zal veel tijd en aandacht worden gestoken in de analyse hoe we denken elk jaar 113.000! flessen wijn te gaan verkopen. Het bespreken van ons business plan met enkele banken is vervolgens noodzakelijk om te bepalen of we het gefinancierd krijgen.

Afgelopen weekend zijn we teruggegaan naar Lillooet om bodem- en watermonsters te nemen. De monsters hebben we opgestuurd naar een lab dat de hoeveelheid voedingstoffen, pH-waarde en diverse andere karakteristieken onderzoekt. Ook was er afgelopen weekend een open dag van de proefwijngaarden en daar hebben we kennisgemaakt met onder andere de Economic Development Officer van Lillooet en een wijnmaker van een zeer groot wijnbedrijf uit de Okanagan die met belangstelling de ontwikkelingen van de proefvelden volgt. We hebben ook nog even meegeholpen met de oogst van de Marechal Foch van de burgemeester. Dat was echt super en het leverde uiteraard ook weer mooie plaatjes op. We hopen voor het einde van het jaar de haalbaarheidsstudie af te ronden, waarbij we rekening houden dat rondom de geboorte van onze nr. 2, onze aandacht waarschijnlijk iets verschuift van dit project naar een ander project…

Een nieuwe locatie, een nieuw project en een nieuwe strategie. Komende tijd gaan we daar eens goed over nadenken. Soms is enige afstand wel plezierig om niet over het hoofd te zien. Jullie vragen, suggesties of kritische input worden dan ook zeer gewaardeerd!

 
       
 

Stel je geen prijs op onze nieuwsbrief: Klik hier om af te melden.

 

© 2008 Rolf de Bruin en Heleen Pannekoek