Spacer 4 HOME  :: Nieuws  :: Onze Droom  :: Over Heleen en Rolf  :: Over wijn  ::  
Nieuwsbrief 3 juli 2010
 

Een goede doorstart na de winter

   
 

Het belangrijkste nieuws is dat we het nodige papierwerk met onze 3 investeerders (Hugh Agro, John McConnell en Sean Harvey) op 27 mei hebben getekend. Op 1 juni hebben we dat met hen hier in Lillooet gevierd tijdens een geweldige dag! De mannen kwamen ’s ochtends per helikopter gevlogen vanuit Vancouver en zijn een paar keer laag over het terrein gevlogen. Vervolgens hebben we aan de grote tafel in ons huis het business plan nog een keer uitgebreid met hen doorgenomen, hebben vervolgens een uitgebreide rondleiding gegeven en uiteraard wijn geproefd. Nadat de mannen een flinke voorraad wijn hadden ingeslagen voor eigen gebruik en we met elkaar een snelle lunch bij het lokale restaurant hadden genoten, zijn ze weer per helikopter vertrokken naar Vancouver. We prijzen ons zeer gelukkig met een stel mannen die geld in ons bedrijf investeren voor hun eigen lol en plezier. Het is fantastisch te zien hoe enthousiast ze zijn als onze wijn een prijs wint ...

V.l.n.r. Lori, onze hond, Armand, onze wijngaard manager, Hugh Agro en John McConnell en Sean Harvey, onze investerders.

Een prachtige plaatje van onze wijn met op de achtergrond enkele van onze vaten.

 
 

In dezelfde week kregen we namelijk te horen dat we een zilveren medaille hebben gewonnen voor onze Meritage in de “All Canadian Wine Championships”. Dit is een landelijk kampioenschap waar veel wineries aan meedoen. Wij hadden alleen onze Meritage 2007 (een rode wijn van Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc) ingestuurd, omdat we die het meest ‘ons eigen’ vonden: we hebben deze blend zelf samengesteld uit de basiswijnen. We hoeven niet te zeggen dat we natuurlijk SUPERTROTS zijn op deze prestatie en dat dit ons enorm helpt bij de verkoop en bij het neerzetten van ons merk als een kwaliteitsmerk.

Verder werden we gebeld door Shaw TV, onderdeel van een groot telecommunicatiebedrijf in Noord Amerika, die een item over Lillooet wilden doen en die ons daarin wilden opnemen. De meeste van die soort lokale opnames worden vele malen uitgezonden en herhaald op regionale zenders (provinciewijd, zeg maar “Omroep Brabant” of zoiets), maar de producer heeft ons verteld dat het item over Lillooet ook nationaal uitgezonden zal gaan worden. Een geweldige mogelijkheid dus voor ons voor (gratis) publiciteit. De opnames staan op YouTube.

Tot slot werden we, op dezelfde dag als Shaw, gebeld door de Globe and Mail, de meest serieuze nationale krant van Canada, voor een interview. Ze doen maandelijks een speciale bijlage over kleine ondernemingen en voor het Augustus nummer wilden ze een startende winery doen. Ze zijn bij ons terechtgekomen via een brancheorganisatie waar we lid van zijn. Dat ze bij ons terecht zijn gekomen moet haast wel gevolg zijn van het feit dat we in Lillooet zitten en niet in de drukke Okanagan, waar bijna wekelijks een nieuwe winery zijn deuren opent. We zijn dus heel benieuwd naar het stuk en zullen jullie t.z.t. zeker op de hoogte stellen!

 
 

Prachtige beelden uit onze wijngaard.

Voorjaar in de wijngaard  
  In tegenstelling tot wat we eerst enigszins vreesden, blijken de meeste planten de winter goed doorstaan te hebben en ze zijn hard aan het groeien. Veel zijn nu al zo groot als vorig jaar aan het einde van het seizoen. Dit voorjaar hebben we, voor lokale begrippen, veel regen en koel weer gehad, wel zo’n 5 cm neerslag in de afgelopen 2 maanden, dat is enorm veel (ongeveer 30% van het jaarlijks gemiddelde). Dat betekende dat we een aantal dagen niet buiten hebben kunnen werken, omdat het gewoon te nat was om met een tractor door de wijngaard te rijden of om op de grond zittend de planten uit te dunnen. We hebben daarom tot dusver weinig geïrrigeerd, maar wel veel onkruid. Het is dus nu een van de prioriteiten om te zorgen dat we het onkruid zo goed mogelijk de baas blijven. Zo te zien lijden de planten er overigens niet erg onder, die zien er heel gezond uit. Vanaf eind april zijn de trellis palen de grond ingegaan en we moeten zelfs nu nog een aantal draden spannen. Maar het ziet er alweer heel anders uit buiten (we zeggen steeds: het begint zowaar op een wijngaard te lijken).  
 

En in de winery

 
 

Op 18 mei hebben we onze wijnen zijn gebotteld: niet alleen de 2900 liter Chardonnay en 650 liter Late Harvest Riesling (zoet), die we afgelopen winter in Lillooet hebben gemaakt, maar ook ongeveer 1300 liter Cabernet Franc en 1000 liter Meritage 2008, die we hebben ingekocht bij dezelfde winery als de Meritage 2007. Het was een heel spannende dag, maar met dank aan de zeer professionele personeelsleden van de mobiele bottelingmachine, die speciaal uit de Okanagan was komen rijden (350 km), is het vlot verlopen. Enige tijd daarvoor waren, met de lege flessen en de rode wijn in tanks, onze eigen 20 eikenhouten vaten met rode wijn uit 2009 gearriveerd in een megagrote vrachtwagen. We zijn heel trots dat deze vaten nu in onze voorraadschuur staan. We hebben ze recent geproefd samen met onze strategische consultant Harry McWatters en onze toekomstige wijnconsultant Tom DiBello, die voorheen 10 jaar de winemaker was voor Cedar Creek, een zeer vooraanstaande winery uit de Okanagan en die nu samenwerkt met Harry in diens consulting bedrijf.

De wijnverkoop gaat inmiddels ook steeds beter: we zijn begonnen aan de laatste dozen rosé en riesling en ook de andere wijnen doen het goed. We zijn bezig met het kopen en laten testen van enkele nieuwe wijnen voor de opvolging. We liggen in steeds meer wijnwinkels en restaurants, hoewel dat laatste nog een grote uitdaging is, omdat er erg veel energie in gestoken moet worden. Verder zijn er intussen 20 dozen wijn verscheept naar Nederland voor onze wijnclub. Tot slot zijn we blij te kunnen melden dat onze Fort Berens website eindelijk live is gegaan in de afgelopen maanden.

750 dozen wijn bottelen op een dag, het s wel aan poten.

Link naar video op YouTube

 
 

Op het thuisfront

   
 

Deze zomer hebben we veel bezoek en gezelligheid: Rolfs ouders waren hier in april en Heleens ouders in juni. Tussendoor kwam Aloys voor een week op bezoek met zijn zoons Lars en Faber, kwamen Ivo en Annemieke met de tweeling Merel en Casper een weekend op bezoek (vanuit Kelowna) en verwachten we nog Elly en Jan met Piter in juli en Tessa en Ilya in augustus. Om de boel compleet te maken hebben we sinds 24 juni een au pair, Yvette, die 8 weken bij ons blijft en in die periode veel op de kindjes gaat passen. Een heleboel gezelligheid dus in ons huisje in Lillooet en we vinden het fantastisch wanneer vrienden en familie langs komen. Soms wordt er heerlijk vakantie gevierd in Lillooet, soms wordt er wat meegeholpen, soms wordt er keihard meegewerkt. Nogmaals dank aan Rolfs ouders voor hun enorme hulp dit voorjaar in de wijngaard.

Thomas begint steeds meer te praten, Engels en Nederlands door elkaar. Hij brabbelt eindeloze onverstaanbare zinnen, die dan eindigen op ‘papa’ ofzo, en dan maar raden waar het over gaat. Josine vindt het leuk om te knutselen en ze kan prachtig tekenen: poppetjes, prinsessen, bloemen of haar sterretje, allemaal even gemakkelijk.

Rolf en Heleen komen door onze websites (zowel privé als Fort Berens) weer in contact met oud klas-, studie- en werkgenoten die hele leuke e-mails sturen omdat ze ons hebben gevonden op het web. Dat is een ontzettend leuk aspect van dit avontuur, waar we niet van tevoren rekening mee hadden gehouden. Natuurlijk blijft het zo dat we het directe contact met de meesten van jullie ontzettend missen.

Graag tot de volgende keer en: laat eens iets van je horen!

Onze kinderen kunnen fijn met elkaar spelen.  
 

Stel je geen prijs op onze nieuwsbrief: Klik hier om af te melden.

 

© 2012 Rolf de Bruin en Heleen Pannekoek