Spacer 4 HOME  :: Nieuws  :: Onze Droom  :: Over Heleen en Rolf  :: Over wijn  ::  
Nieuwsbrief 20 december 2010
 

Oogst 2010

   
 

Tja, deze nieuwsbrief is wat laat. Blijkt nu dat de wijnboer het behoorlijk druk heeft in het najaar. Oogsten, beetje wijnmaken, de nodige wijn festivals en vooral verkopen richting kerst. Het harde werk werpt wel vruchten af.

Vorig jaar hebben we ongeveer 15 ton druiven gekocht. Dit jaar ongeveer 30 ton. Anders dan vorig jaar hebben we dit jaar ook veel actiever meegeholpen tijdens de oogst. Heleen is half november een paar dagen gaan helpen plukken om te zien hoe het in de wijngaard er aan toe gaat tijdens de oogst. Een goede leerschool voor volgend jaar wanneer we onze eerste oogst verwachten in onze eigen wijngaard. We hadden dit jaar wel wat druiven en daar maken we ook wijn van, maar de hoeveelheid moet worden gemeten in liters en niet in hectoliters.

Rolf heeft een aantal dagen stage gelopen bij de winery die onze rode wijnen tot dusver heeft gemaakt en heeft dus het wijnmaakproces van dichtbij gevolgd.

Er is dus heel veel heen en weer gereden (4 uur enkele reis) en we hebben inmiddels geinvesteerd in een nieuwe pick-up met veel meer vermogen dan de vorige en een degelijke platte kar, zodat we zelf tot maximaal 5.000 liter (kg) kunnen vervoeren en we daarvoor niet telkens een vrachtwagen hoeven te huren. Het grote nadeel van dat laatste was, dat we de vrachtwagen ook telkens weer terug moesten brengen: Lillooet is te klein en we kunnen niet van hieruit huren.

Op dit moment hebben we zo`n  200 hl wijn in onze kleine winery gepropt in roestvrijstalen tanks en eiken vaten.

 
 

Een nieuw Chateau

   
 
 
 

Volgend jaar verwachten we een oogst (bij een normale oogst) van ongeveer 40 ton. Het gebouw waar we nu onze wijn maken en verkopen (zeg maar ons Chateau), barst nu letterlijk en figuurlijk uit zijn voegen. We zijn dus bezig met plannen om een nieuw chateau te bouwen.

De broer van een van onze aandeelhouders is architect en is heel enthousiast begonnen voor ons met tekenen. Samen met onze wijnmaker zijn we naar enkele wijnbedrijven in de Okanagan gereisd om te kijken wat werkt en wat niet. We hebben zitten rekenen hoeveel wijn we gaan maken op basis van onze huidige en toekomstige wijngaard. Samen met de mede-aandeelhouders is besloten dat we op de mooiste plek op ons terrein (uitzicht!) een bescheiden, maar toekomst bestendig Chateau gaan neerzetten. Op dit moment zijn we bezig met de financiering, waarbij de nieuwe aandeelhouders behoorlijk moeten bijdragen. Zij hebben echter aangegeven dat ze niet aan dit avontuur zijn begonnen om jaarlijks ergens in een schuur te komen proeven. Ze zouden het leuk vinden om hun vrienden mee te nemen en een beetje te kunnen opscheppen over hun Chateau. We werken daar graag aan mee. Banken zijn gelukkig ook wat meer bereidwillig om over een financiering te praten vergeleken met twee jaar geleden toen we op het dieptepunt van de financiele crisis onze hand ophielden.

Het wordt een redelijk omvangrijk bouwproject, waarbij we drinkwater en afvalwater voorzieningen moeten aanleggen, drie-fase stroom moeten aanleggen en grote delen moeten asfalteren. Het Chateau wordt ongeveer 500 m2 groot met ruimtes voor tanks en voor vaten, een laboratorium, een proeflokaal  en opslagruimte. En het belangrijskte: het moet klaar zijn voor de oogst in de herfst volgend jaar. Erg leuk om mee bezig te zijn. Ook wel heel eng om dat het wederom een erg grote stap vooruit is, terwijl we nog maar net zijn gestart.

 
 

Intussen in de winery

   
 

We hebben dit najaar weer prijzen gewonnen voor onze wijnen: het was vijf keer raak. Ook de recenties zijn doorgaans erg lovend. Een wijnschrijver is helemaal enthousiast over onze wijn en nam pardoes onze wijn mee naar een wijnradiopraatprogramma (we wisten ook niet dat deze bestonden) en naar het ochtendnieuws op de televisie. Geweldig die gratis publiciteit.

We hebben eind september weer een partij wijn gebotteld. Met 22 pallets wijn was onze dubbele garage helemaal gevuld. Inmiddels kunnen we er weer redelijk rond lopen.  De verkopen gaan dus goed. Niet alles gaat even makkelijk. We hebben zo’n honderd dozen (ofwel duizend liter wijn) gebottled waar, zo bleek later, te weinig sulfiet in zit, waardoor het snel oxideert. Je zou deze Pinot Gris op dit moment als een goedkope sherry kunnen verkopen, helaas. We hebben besloten om het te dumpen en de lege flessen (na reiningen) te hergebruiken. Het ontkurken en dumpen van 1344 flessen  is wel erg pijnlijk... En dus niet alles gaat helemaal perfect... ahum.

Omdat alles in de wijngaard momenteel stil ligt, is Heleen tijdelijk gebombardeerd tot Sales Agent. Zij is de afgelopen tijd wekelijks enkele dagen naar Vancouver gegaan om wijn te verkopen, proeverijen te houden en restaurants af te lopen. Met goed resultaat, want we liggen nu in 2 nieuwe top restaurants in Vancouver en gaan met een ander leuk restaurant in januari Dine Out doen, een evenement waarbij gedurende 2 weken 3 gangen menus met een bijpassende wijnselectie tegen een scherpe prijs worden aangeboden. Ze hebben gekozen om onze wijnen tijdens dit evenement te schenken.Heel gaaf en ook goed voor de naamsbekendheid.

De verkopen in de winkels begint nu ook steeds meer vaart te krijgen. We zijn overigen ook bezig met het aantrekken van een agent die de wijn voor ons gaat verkopen. Het opbouwen en onderhouden van klantrelaties is een bijzonder tijdrovende klus (zeker omdat de belangrijkste afzet markt op vier uur rijden ligt). Een agent heeft meerdere verkopers die dag-in-dag-uit op pad zijn om onze en andere wijn te verkopen. Dat moet de groei van onze verkopen bestendigen. En over een paar maanden begint voor Heleen het werk in de wijngaard gewoon weer...

 

 

 
 

In de wijngaard...

 
 

In augustus onze wijngaard consultant Richard op bezoek, die eigenlijk is gepensioneerd, maar vooral met ons samenwerkt omdat hij het een leuk project vindt. Hij was erg te spreken over de staat van de wijngaard en heeft nog enkele tactische tips gegeven om te zorgen dat alles optimaal de winter ingaat. Intussen zijn de irrigatielijnen uitgeblazen en hebben we "gehilled", zodat de planten beter beschermd zijn tegen eventuele strenge vorst. We hebben nieuwe plantjes besteld om in het voorjaar de gaten op te kunnen vullen: we hebben toch ook wel wat last gehad van de vroege vorst vorige jaar.

 
 

Gestopt met werken

   
 

Rolf is per 1 Augustus gestopt met werken... bij de Mount Currie Indian Band en is nu voltijds (23.5 uur per dag) bij Fort Berens aan de slag. Het is een redelijke financiele aderlating voor het gezin omdat het salaris bij Fort Berens toch behoorlijk lager ligt dan het allereerste salaris bij KPN 15 jaar geleden. Daartegenover staat dat Rolf nu eindelijk actief bij kan dragen aan het verwezenlijken van onze droom. Het leek wel alsof hij het eerste jaar ‘s avonds een beetje coachte vanaf de zijlijn, terwijl Heleen al het werk moest doen. Nu kan hij eindelijk zelf de handen vuil maken.

 
 

Yvette, Tessa, Elly, Chris, Saskia, Oma Nita

   
 

Afgelopen zomer hebben bijna continue bezoek uit Nederland (en Ontario) gehad.  Echt fantastisch. We vinden het echt geweldig dat familie en vrienden ons komen opzoeken. Relaties krijgen een andere betekenis als je 5000 km moet reizen om elkaar te zien. En het is ook heel bijzonder dat je een vriendin van 20 jaar geleden weer ziet die inmiddels al 16 jaar in Canada woont. Of dat je oma van 90 op visite komt. Of de meervoudig Nederlands triatlon kampioen. Of je zus en je vriendin van bijna 30 jaar. Het is super dat jullie er allemaal waren en we hebben er enorm van genoten. Soms voelen we ons wat schuldig dat we niet meer tijd hebben voor het bezoek.

Tijdens deze korte en koude dagen hebben we meer tijd voor onze kinderen. Het gaat erg goed met Josine en Thomas. Josine is heel enthousiast begonnen op preschool (zeg maar, groep 1). Thomas praat steeds duidelijker en is een eigengereid kereltje dat continu bezig is grenzen te onderzoeken. Dit gaat met de nodige blauwe plekken, gaten in zijn hoofd of andere ongelukken. Het deert hem niets want hij blijft gewoon proberen.

We wensen jullie hele fijne feestdagen en een voorspoedig 2011.

Stel je geen prijs op onze nieuwsbrief: Klik hier om af te melden.

 

© 2012 Rolf de Bruin en Heleen Pannekoek