Spacer 4 HOME  :: Nieuws  :: Onze Droom  :: Over Heleen en Rolf  :: Over wijn  ::  
Nieuwsbrief 3 maart 2011
 

Wijn te koop

   
 

Na het maken van wijn in het najaar, zijn we voor de kerst en in het nieuwe jaar druk bezig geweest met de verkoop. Het loopt redelijk, we moeten echter in 2011 ongeveer drie keer zoveel verkopen als in 2010 (volgens planning & budget). Hard werken dus. Vancouver heeft gelukkig een zeer ruime aanbod van hotels en restaurants (waarvan vele zeer hip en trendy). Reis tip?

Voor onze wijnclub leden in NL, zijn we vroeg begonnen met de voorbereidingen (na de ervaring van vorig jaar). Het doel is om half april een pallet met wijn naar NL te verscheppen. We hebben nog ruimte over voor een paar extra dozen, dus als mensen belangstelling hebben voor een gemende doos, laat het ons weten. Dit jaar zal de doos de volgende wijnen bevatten: 3x Chardonnay 2009, 3x Rose 2009, 3x Pinot Noir 2008 en 3x Meritage 2008. De meritage is een blend van 80% Merlot aangevuld met Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon. De Rose is gemaakt van Petit Verdoit.

Bestaande wijnclub leden bieden we graag de mogelijkheid aan om extra dozen te bestellen tegen een gereduceerde prijs van 195 Euro. Niet leden stellen we graag ook in de gelegenheid om een doos te bestellen. De prijs voor niet leden is 225 Euro.

Je kunt ook nog altijd lid worden van de wijnclub. Je ontvangt dan drie of vijf jaar lang elk jaar een gemende doos wijn thuis. Een lidmaatschap voor vijf jaar is 1.000 euro, voor drie jaar 650 euro.

Het licht gewijzigde etiket

 
  Eerste 2010 wijn gebottled  
 

Vorige week hebben de eerste wijn van afgelopen jaar gebotteld, de Pinot Gris 2010. Deze zal nog een tijdje op de fles moeten liggen om te bekomen van de schrik. Ook hebben we nog een 2009 Cabernet Franc gebottled. Dit was de derde keer dat we bottelde dus het begint bijna routine te worden. Al was het dit keer wel een uitdaging om bij -17 C te beginnen. Gelukkig luwde de straffe noordenwind en warmde de zon ons 's middags redelijk op.

Onze wijn van onze eigen wijngaard (wel 20 liter) staat er redelijk goed bij. We hebben besloten om deze geheel apart te bottelen en niet te mengen bij andere wijn. Soms wel lastig om ineens met glazen 5 en 10 liter flessen om te gaan, terwijl we normaal met 30 of 48 hl tanks om springen. Geen pomp nodig. Super mini kleine filter nodig om het te filteren. Wel leuk en spannend om te zien wat het produckt van ons eigen land oplevert.

Enige weken geleden hadden we de eer om een hele bijzonder wijn te proeven. Iemand had wijn gekregen van een oude Hongaarse immigrant die een kleine wijngaard bestierde ongeveer 20 km buiten Lillooet. Van zijn oogst maakte hij zelf wijn. Hij is enkele jaren geleden overleden en de wijngaard ligt er nu helaas verwaarloosd bij. De wijn was een 1992 Baco Noir. Baco Noir is een hybride druif die vroeger veel werd aangeplant. Tot midden jaren '50 kwam het ook in Frankrijk voor, maar werd verboden omdat het geen zuiver Vitis vinefera soort is. Men wou in Frankrijk slechts zuivere rassen.... In ieder geval, deze Baco Noir was nog in een fantastische staat. Volop fruit. Baco Noir heeft doorgaans niet veel tannines, maar deze was goed gemaakt met een hele mooie balans. Bijna niet voor te stellen dat deze oude dame gebottled is in een gebruikte fles met een gebruikte kurk. Heel bijzonder.

Een 1992 Baco Noir uit Lillooet. Wij zijn de eerste winery in Lillooet, maar wijn werd hier ver voordat wij kwam gemaakt hier.

De eerste steen

 
  Nieuwbouw  
  We blijven druk bezig met onze nieuwbouwplannen. De eerste stappen zijn gezet. De bouw van onze nieuwe schuur is gestart met een betonnen vloer. De muren staan inmiddels ook. Dit is een relatief simpel gebouw en moet in de komende twee weken klaar zijn. Voor het "echte werk": de winery zijn we bezig met het uitwerken van de laatste details en we zullen daarover in de volgende nieuwsbrief uitgebreid berichten.  
  Onze nieuwe winery  
  Weer raar weer    
 

De koudste nacht deze winter was in November (-18 C). In Januari hadden we een dag met maximaal +17 graden. Zonder jas aan naar buiten in januari. Half februari leek de winter voorbij. Nu ligt er weer sneeuw en hebben we enkele koude dagen gehad. Wederom een vreemde winter.

De kinderen vermaken zich ondanks de kou prima in de sneeuw. Met warme jassen en een sneeuwbroek gaan ze zelf op avontuur op het terrein.

Mooi winter weer  
 

Naast deze nieuwsbrief die aan het vierde jaargang is begonnen, zijn we tegenwoordig ook te volgen op Twitter, waar we proberen dagelijks 1 of meer korte berichten te tweeten over onze bezigheden.

 Stel je geen prijs op onze nieuwsbrief: Klik hier om af te melden.

Follow FortBerens on Twitter
 

© 2012 Rolf de Bruin en Heleen Pannekoek