Spacer 4 HOME  :: Nieuws  :: Onze Droom  :: Over Heleen en Rolf  :: Over wijn  ::  
Nieuwsbrief 20 juli 2011
 

Bezig zijn

Wijnranken in beeld  
 

Het is wederom de hoogste tijd voor een nieuwsbrief. We werken ons nog steeds met veel plezier het schompes. Er blijven 10,000 projecten en elke dag dienen zich er weer nieuwe projecten aan. Doorgaans nemen we zelf het initiatief hiertoe; een enkele keer op aandringen van anderen. Je zou bijna denken dat hier aardig regie wordt gevoerd. Toch blijft het boerenbestaan voor een belangrijk deel afhankelijk van het weer.

20 juni 2011: De wijnrank is nog net niet in bloei.

1 juli: Cabernet Franc planten in bloei

15 juli: De bloem is nu een tros geworden, die door het gewicht begint te hangen, de druifjes worden groter en beginnen elkaar te raken.

Bambi in de wijngaard (zo zomaar een Disney film kunnen worden). Onze voortuin was de kraamkamer voor een hert met haar twee jongen. Daarna besloot ze de jongen te verstoppen in de wijngaard. Gevonden!

Martine met Thomas na het tandenpoetsen in Cayoosh creek.

Josine als beeldend kunstenaar tijdens een weekendje kamperen. Cayoosh creek op de achtergrond.

Heleen met de kinderen en de hond aan het klooien bij het water.

Deze is wellicht niet zo sexy als een Volve V50 2.4i, maar deze kan veel meer tille. Waarde van een pallet wijn: ongeveer $ 15,000.

 
 

Bloeiende wijngaard

 
 

Heleen doet fantastisch haar best in de wijngaard. Dit seizoen hebben we eindelijk een vaste goed pleog gevonden voor al het werk. Na het snoeien, zijn we aan de slag gegaan om de planten op te binden in mooie boogjes. Vervolgens zijn nieuwe scheuten vastgebonden, uitgedund om de stam netjes kaal te houden. Zo begint het echt op een wijngaard te lijken. Eind juni stond de wijngaard in bloei. Heb prachtige foto’s gemaakt (link naar facebook). Deze week zien we echte trossen ontstaan.  Met Armand, onze wijngaard beheerder, wordt hard gewerkt om te zorgen dat de planten zijn voorzien van de nodige voedingstoffen. We zijn nog niet zover om biologisch te werken, maar hebben wel bereikt dat we “sustainable” zijn, dat betekent dat we werken met minimale chemische middelen.

 
 

Social media

 
 

Met de nodige concurrentie, wordt er hard gewerkt aan de marketing van het merk en de wijn. We bewegen ons voorzichtig op Facebook, Twitter en Foursquare. Verder bezig met van alles waar we onze naam maar op kunnen zetten (kurkentrekkers, tasjes, folders, advertenties). Het kost veel inspanning omdat alles de zelfde kwaliteitsuitstraling moet krijgen als de wijn (etiket plus inhoud). Wellicht dat uitstekende wijn zichzelf verkoopt, maar goede wijn moet echt aan de man worden gebracht. Rolf heeft altijd mooie praatjes en is dus bezig met een finance transformation naar marketing... of zo.

Link naar onze facebook pagina

Follow FortBerens on Twitter

 
 

Agent

 
 

Sinds kort hebben we een agent in dienst genomen om de verkoop van onze wijn aan winkels en restaurants voor het grootste deel van ons over te nemen. De agent heeft 8 vertegenwoordigers op de weg in BC zitten die onze wijn (en de wijn van enkele andere wijnbedrijven) aan de man brengt. Het gaat hartstikke goed. We hebben het af en toe druk met alle nieuwe klanten en orders die binnen komen. Wel fantastisch te zien dat nu twee restaurants en twee wijnwinkels in Prince George (510 km hier vandaan) nu onze wijn verkopen. We hebben nu zo’n 50 winkels en 20 restaurants die onze wijn verkopen en dit worden er elke week meer. Met name de herhalings aankopen van consumenten en winkels begint nu een goed fundament te leggen in de verkoop. We blijven veel op de weg zitten om tijdens allerlei proeverijen onze wijn aan de man te brengen. Wijn verkoopt nog steeds het makkelijkst als de consument de mogelijkheid heeft om de wijn te proeven en kennis maakt met de wijnboer zelf.

In juni is ook onze wijn weer aangekomen in NL voor onze wijnclubleden. We hopen dat de wijnen smaken. We vinden het geweldig om onze wijn naar NL te brengen en het daar te kunnen delen met vrienden en familie. Laat weten wat je ervan vindt. Voorzover je nog geen lid bent van de wijnclub kan je nog lid worden. We blijven voorlopig jaarlijks een pallet wijn naar NL exporteren. We hebben inmiddels ook vraag vanuit Zwitserland en Noorwegen. Voorlopig zijn de volumes nog klein en is NL ons enige exportmarkt.

 
 

Wijnkasteel

 
 

We zijn vorig jaar begonnen met de voorbereidingen voor ons nieuwe gebouw waar we de wijn in gaan maken en verkopen. Door een nogal optimistisch aannemer zijn we op een verkeerd been gezet over wat binnen ons budget zou passen. Nu is iedereen lekker gemaakt met een prachtige gebouw, maar blijkt het toch fors duurder te worden. De aannemer is inmiddels aan de kant gezet, de architect heeft de opdracht gekregen om zijn tekenpen wat beter te beheersen. Nu druk in discussie over wat we dan wel gaan bouwen. Onze investerdeers willen graag iets zien waar ze hun vrienden graag naar toe sturen of naartoe meenemen. Er zijn echter grenzen aan de bestaande financiele middelen.

Door deze vertraging die dit heeft veroorzaakt, zullen we voor onze eerste oogst dus moeten gaan uitwijken naar een faciliteit elders om onze druiven te persen en het grootste deel van onze wijn te maken. Er zal dus heel veel heen en weer worden gereden met een truck en oplegger met druiven, sap en wijn.

We zijn ook bezig om onze eigen wijnmaker in te huren. Tot nu toe hebben we zelf de wijn gemaakt met behulp van adviseurs. Ondanks dat onze eerste poging toch tot respectabele wijn heeft geleid, erkenen we dat we een vakman nodig hebben om een constante kwaliteit garanderen. Daarnaast is er zoveel te doen dat we moeten delegeren wat er te delegeren valt.

Uitzicht vanuit ons virtuele wijnkasteel op de wijngaard op 15 juli

 
 

Thuisfront

 
 

We blijven genieten van een vol huis. Eerder dit jaar zijn Sybolt en Marieke geweest en de ouders van Heleen.  Onze au pair, Martine is in maart gekomen  en is net weer terug naar Nederland. Wij en de kinderen zullen haar missen. Zojuist is onze nieuwste au pair, Elisabeth aangekomen. Iedereen moet weer even wennen wat onze familie patronen dynamisch houdt. Elisabeth blijft tot na de oogst wat wel heel fijn is, omdat het tweede half jaar mogelijk drukker wordt dan het eerste half jaar. Ik sta er echter wel versteld van hoeveel we met de kinderen optrekken en ondernemen. Nu met meer en meer hulp in het bedrijf en thuis, is het ook af en toe wat makkelijker om wat meer tijd aan ze te besteden. We zijn bijvoorbeeld laatste voor het eerst een weekend gaan camperen met elkaar!
Met Thomas zijn we bezig met zindelijkheidstraining. Het gaat al erg goed in korte tijd. Thomas is de clown van de familie en doet veel gekke dingen. Wellicht zijn manier om te zorgen voor voldoende aandacht. Hij heeft zeker wat extra aandacht gekregen toen hij van de schommel viel en twee hechtingen in het ziekenhuis kado kreeg. Ik geloof dat we met een enkel incident nog niet kunnen spreken van een trend, maar twee hechting op twee jarige leeftijd belooft wellicht meer ziekenhuis bezoeken. Josine gaat vanaf September naar “de echte” school. Binnenkort gaan we school spullen kopen met haar. Soms vindt ze het nog wel lastig al dat stil zitten in de klas, al kan ze uren bezig zijn met prachtige tekeningen maken.

Om onze neus boven water te houden tijdens de komende maanden gaan we langzaam aan onze volgende vakantie denken. Zal wederom in januari of februari zijn omdat het dan rustig is op het bedrijf. Mexico, Nederland, Nieuw Zealand (waar broer Frank nu woont met zijn gezin) of Whistler?? We zien het nog wel. We moeten eerst nog de oogst binnenhalen voordat we kunnen rusten.

 
 

 Stel je geen prijs op onze nieuwsbrief: Klik hier om af te melden.

   

© 2012 Rolf de Bruin en Heleen Pannekoek