Spacer 4 HOME  :: Nieuws  :: Onze Droom  :: Over Heleen en Rolf  :: Over wijn  ::  
Nieuwsbrief 13 maart 2012
 

Eerste oogst

   
 

Het al weer even geleden, maar 2011 was het jaar van onze eerste officiele oogst. Een geweldig spannend jaar dus! En het weer? Dat werkte NIET mee. We kenden een natte en koude lente en vroege zomer, zodat de planten pas zo’n 3-4 weken later in bloei stonden. En met een kort seizoen als we hier hebben, is dat natuurlijk een enorme uitdaging! We hebben na de bloei dus flink wat druiventrossen op de grond laten vallen (‘groene oogst’), waarmee we beoogden om de resterende druiven meer kans te geven om goed rijp te worden. En dat is uiteindelijk gelukt! De oogst begon op 28 september (Chardonnay) en eindigde op 13 november met wat een Late Harvest Riesling zal worden. De totale oogst was zo’n 16 ton, wat iets meer dan de helft was van wat we (met onze adviseur) hadden ingeschat. Het blijkt heel lastig in te schatten bij een jonge wijngaard, waarbij de planten nog veel varieren in hun ontwikkeling, zelfs met 40 jaar ervaring! De kwaliteit van de druiven was echter erg goed, volgens o.a. onze wijnmaker. Vaak veel beter dan veel druiven die we hebben gekocht in de Okanagan dit jaar, waar soms de wens om een grote hoeveelheid druiven te verkopen belangrijker is dan de kwaliteit. We zullen dan ook blij zijn als we steeds minder afhankelijk worden van andere druivenkwekers! De eerste wijnen zijn afgelopen week gebotteld en twee daarvan zullen in de wijndoos voor de Nederlandse wijnclubleden terechtkomen!

 
  Oogsten in de wijngaard Pinot Gris  
 

Jaarlijkse bier-en wijn feest

   
 

Voor de tweede keer hebben wij afgelopen jaar ons jaarlijkse ‘bier-en wijn feest’ georganiseerd, dit keer veel uitgebreider dan vorig jaar, met dank aan Georgia. Ca. 1000 mensen, hoofdzakelijk uit het dorp, hebben deze dag met ons hebben gevierd. Er was live muziek, een boerenmarkt, bier, wijn, verse geitenkaas, hertenbiefstuk van de barbeque, geprepareerd door een Chef van een restaurant uit Whistler, een kookwedstrijd en een zeer succesvolle serie paard-en-wagen rondritten door de wijngaard. Een superfeest dat we volgend jaar op 15 september voor de derde keer gaan vieren, komt allen!!!

 
  Paard en wagen door de wijngaard First Nation danseres  
 

Nieuwsgierig naar onze wijn .....?

   
 

Zoals elk jaar gaan we ook dit jaar dozen wijn naar Nederland sturen voor onze wijnclubleden. Aangezien er op de pallet nog altijd een paar plaatsen over zijn, kan iedereen die geinteresseerd is, een gemengde doos wijn ontvangen! De gemende doos bevat Meritage, Pinot Gris, Chardonnay and Riesling. De Meritage is een blend van Merlot, Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc.

Een gemendge doos van 12 flessen kost dit jaar EUR 225 (voor wijnclubleden die een extra doos willen bestellen EUR 195) of een doos van zes flessen voor EUR 125 (wijnclubleden EUR 100). Dit is de uitgelezen kans onze eerste wijn van onze eigen druiven te proeven!

Laat ons voor 31 maart weten of je wat wilt bestellen zodat we het nog op de boot kunnen zetten.

 
 

Veel visite en hulp

   
 

Het afgelopen jaar hebben we erg veel profijt gehad van onze twee au pairs (Martine en Elisabeth) die beiden zo’n 4 maanden (maart-nov) hebben geholpen met het passen op de kinderen en duizenden andere dingen. Beiden waren zeer verschillend, maar wel supermeiden! Naast vele uren oppassen hebben ze verschillend ‘projecten’ onder handen genomen, waardoor we progressie konden maken. Van het schilderen van een schuur, het schoon’bijtsen’ van de ramen, waardoor het prachtige uitzicht hier nu ook echt vanuit alle kamers kan worden bewonderd, van hulp in de wijngaard tot het koken van een maaltijd: niets was ze teveel. Martine en Elisabeth: VEEL DANK!!!

Behalve de au pairs kregen we in september hulp van Ivo, die hier kwam voor 4 maanden om meer te leren over wijn(maken) en om zijn Engels te verbeteren. Beiden zijn volgens ons zeer goed gelukt en Ivo heeft ook geweldig geholpen met alle werkzaamheden in de wijngaard, de winery en in en om het huis. Ivo: zonder jouw hulp hadden we het niet gered!!!

Het huis was soms zo vol dat we Ivo verschillende keren bij Armand, onze wijngaard manager, hebben ‘ondergebracht’. Fijn voor Ivo om zijn Engels nog verder te oefenen. Onze beide ouders zijn weer langsgekomen en hebben ook ruimschoots de handen uit de mouwen gestoken om van alles gedaan te krijgen: nog meer schuren verven, verlichting en electriciteit installeren, grote opruiming, de tuin en nog vele andere klussen werden opgepakt. Lieve ouders: wij zijn jullie zeer veel dank schuldig en vinden het ook nog eens fantastisch gezellig als jullie er zijn!

 
  Liesbeth, Georgia en Ivo bezig met druiven plukken in de wijngaard van Peter. Georgia werkt voornamelijk in de wijnwinkel, maar helpt overal mee. Liesbeth en Ivo hebben geweldig geholpen tijdens het tweede halfjaar. Onze nieuwe medewerker aan de slag met het bottelen.  
 

Prive: soms tijd voor ontspanning

 
 

Met dank aan de vele hulp van het afgelopen jaar, waardoor een heleboel dingen afgerond konden worden die we alleen nooit hadden kunnen doen, hebben we het afgelopen jaar voor het eerst wat tijd kunnen nemen voor rust. Met een eigen bedrijf aan huis, steken we bijna elk uur van de dag in ons bedrijf. Dus na het eten en als de kinderen in bed liggen, duiken Rolf en Heleen achter de computer voor administratie, emails, etc. Of gaan we in de wijngaard herten en beren verjagen. Of de wijntanks koelen, waarvoor we ook ’s nachts ons bed uitkomen als het nodig is. Ook in het weekend en op feestdagen.
Het is dus superintensief en dingen als sporten, een film kijken, een weekendje kamperen, wandelen, samen op de bank van een glaasje wijn genieten, dat waren allemaal dingen die we in hele lange tijd niet hadden gedaan. Maar in 2011 voor het eerst wel! We zijn van plan deze goede initiatieven vol te houden natuurlijk.
Ook hebben we inmiddels ons eerste gips meegemaakt hier: Josine is in februari uit de appelboom gevallen en heeft daarbij, op de harde bevroren grond, haar elleboog gebroken. Gelukkig hebben we hier in Lillooet een ziekenhuis, waar de eerste diagnose, foto’s, etc. gemaakt konden worden. Met een spalk konden we de volgende dag naar het ziekenhuis in Kamloops voor pinnen en gips... Gelukkig is alles er inmiddels af en uit en gaat het met de arm alweer stukken beter. Wel jammer dat de zwemlessen hiervoor tijdelijk moesten worden onderbroken: sinds onze week vakantie in Mexico in januari kan Josine inmiddels zelfstandig zwemmen! En ook Thomas spartelt lekker weg en is inmiddels ook niet meer uit het water te slaan.

Mexico!  
 

 Stel je geen prijs op onze nieuwsbrief: Klik hier om af te melden.

   

© 2012 Rolf de Bruin en Heleen Pannekoek