Spacer 4 HOME  :: Nieuws  :: Onze Droom  :: Over Heleen en Rolf  :: Over wijn  ::  
Over Wijn
  Het experiment Over wijn  
 

Weten jullie wel iets van wijn maken dan?” is een veel gestelde vraag. Een zeer overtuigend antwoord is er (nog) niet. Uiteraard hebben we veel vakanties bij de wijnboer doorgebracht en goed gekeken hoe het moet. Heleen is (bijna) vinoloog, wat zoveel inhoudt dat ze goed kan wijnproeven. Afgelopen jaar hebben we bij Fred Lorsheijd van Wijngaard de Agthuysen de Wijngaardenierscursus gevolgd (6x door het jaar heen een dagje theorie en meehelpen). Hoog tijd dus om wat meer ervaring op te doen.

Nu hebben we vier druivenranken achter in de achtertuin. Één, daarvan, een “Boskoop Glorie”, hebben we in 2004 gekregen van Elly en Jan ter gelegenheid van de inwijding van onze vernieuwde tuin. Deze stok is mooi gelegen tegen een op het zuiden gerichte muur, en nu na drie jaar leverde ‘ie een redelijke oogst. Helaas waren we wat laat met oogsten, dus was de helft van de druiven al opgegeten door de vogels. Samen met Josine heeft Rolf de rest geoogst, ontsteeld en gekneusd. Josine vond de druiven erg lekker, dus uiteindelijk is slechts 750 gram druiven de RVS fermentatie "tank" (lees: pan) ingegaan. Vervolgens is zwavel en 24 uur later ook gist toegevoegd. De fermentatie kwam moeizaam op gang, maar nadat de “tank” op de kachel was geplaatst, kwam de gisting goed op gang. Elke dag twee keer goed roeren. Na drie weken was de most uitgegist. We hebben de most toen uitgeperst en op fles gezet. Na een week of vier hebben we vervolgens de wijn geklaard (gefilterd met een koffiefilter) en opnieuw een beetje zwavel toegevoegd. Toen resteerde ongeveer 50cl fruitige en lichte wijn.

Op 18 november tijdens de Oost-Europa proeverij die we thuis hadden georganiseerd voor een aantal ons bekende wijnliefhebbers, hebben we het resultaat geproefd. En dat was: interessant!

Proefnotitie 1:
Kleur: licht paarsig, lage intensiteit
Geur: voornamelijk aceton (!)
Smaak: idem.
Algemene indruk: een zeer onprettig wijntje!

Na het glas een uurtje weggezet te hebben, verdween die vieze geur en smaak gelukkig en kwam een heel andere wijn te voorschijn.

Proefnotitie 2:
Kleur: ongewijzigd
Geur: klein rood fruit, aardbei/bessen, lage intensiteit
Smaak: idem, zeer lage intensiteit, laag alcoholpercentage (8%?)
Algemene indruk: een soort ‘slappe beaujolais primeur’, maar gelukkig: wel drinkbaar!

Ons eerste “praktijkexamen” is dus uiteindelijk redelijk geslaagd, maar het leert ons ook dat wijnbouw in Nederland eigenlijk niet goed mogelijk is, gezien het slappe resultaat.

Serieus: om nog veel meer van de wijnbouw en wijn maken te leren, zullen we straks flink moeten gaan studeren (dat kan in Okanagan Valley in Canada in elk geval aan de locale universiteit in Penticton), stage lopen of werken in een ander wijnbedrijf en extern advies inhuren, voordat we succesvol kunnen worden als wijnboer.

De perfecte locatie voor onze wijngaard: Bij het zoeken naar een perfecte locatie voor onze wijngaard houden we rekening met diverse aspecten. (01 mei 2008)
Nederlandse wijnboeren in Nederland en in het buitenland: We komen heel wat Nederlanders tegen die ons zijn voorgegaan in het realiseren van hun droom om een wijnbedrijf te starten. (07 maart 2008)
Canadese wijn? Canada is voor de meesten geen bekend wijnland, dus voor de belangstellenden hier wat meer informatie over Canada – wijnland. (28 januari 2008)
Het experiment: Ter voorbereiding van het grote avontuur hebben we dit najaar wijn gemaakt van druiven uit eigen tuin. Lees verder over ons experiment en het resultaat.  (18 november 2007)
 

Het persen van de most door een zeef

Het klaren van de wijn in een luchtdicht vat met waterstop

  Bussum, 18 november 2007    

© 2012 Rolf de Bruin en Heleen Pannekoek