Spacer 4 HOME  :: Nieuws  :: Onze Droom  :: Over Heleen en Rolf  :: Over wijn  ::  
Over wijn
  Nederlandse wijnboeren in Nederland en in het buitenland Over wijn  
 

We komen op onze weg in het realiseren van onze droom om een wijnbedrijf te beginnen, heel wat landgenoten tegen die ons zijn voorgegaan. Onze contacten met hen zijn zeer waardevol, vooral wanneer zij over hun ervaringen spreken.

Nederlanders zijn door de eeuwen heen intensief bezig geweest met wijn. Zo hebben Nederlandse handelaren een belangrijk aandeel gehad in de groei van de wijnhandel in Bordeaux. Met hun zeilschepen zorgden onze handelaren zorgden ervoor dat deze wijnen in heel Europa beschikbaar waren. Uiteindelijk liep dit niet goed af, omdat het streven naar efficiëntie tot ongewenste resultaten leidde: om de lading te beperken werd wijn ingekookt (het resultaat werd ook wel brandwijn genoemd). Deze brandwijn werd puur of aangelengd met water gedronken. In 1672 waren de Fransen onze overheersing van de wijnhandel zat en was de oorlog tussen Nederland en Frankrijk een feit.

Wijnboeren in Nederland
Tegenwoordig zijn Nederlanders niet alleen handelaren en consumenten, maar ook producten van wijn. In Nederland wordt al meer dan een millennium wijn verbouwd. In 2007 zijn de Nederlandse wijngaarden ongeveer 160 hectaren groot, waarvan meer dan 1 miljoen flessen wijn worden gemaakt. De kwaliteit wisselt sterk door het marginale klimaat en de druivensoorten die worden gebruikt. Deze wijngaarden bieden echter wel de mogelijkheid om ook in eigen land te genieten een uitstapje naar de wijngaarden. Tijdens het weekend of een vakantie in eigen land kun je nader kennis maken met de wijnboeren in Nederland. Petra Davids heeft een aardig boek geschreven over de stand van de wijnbouw in Nederland en België. Wijnroutes:  Op de fiets langs wijngaarden in Nederland en België beschrijft verschillende fietsroutes langs wijngaarden in Nederland. Ook als je niet van plan bent om op de fiets te springen is dit boek een aanrader. Zeer verschillende wijnboeren komen aan het woord: van de hobbyistische liefhebber die op zijn volkstuin een paar rijen stokken heeft staan tot de tweede generatie wijnboer met topterroir in het zuiden des lands. Van de varkensboer die een nieuwe toekomst zocht tot de financieel adviseur die na een burn-out een wijngaard begon, omdat dat was wat hij nu echt leuk vond. Het boek is fraai geillustreerd met foto’s van Erwin Derks.

Nederlandse wijnboeren in het buitenland
Nederlanders die graag een eigen wijngaard willen, zoeken meestal het buitenland op. Als je gaat zoeken kom je ongelooflijk veel Nederlanders tegen die een wijngaard hebben in het buitenland. Je komt enkele grote bedrijven tegen, zoals de wijn-importeur Baarsma die verschillende wijngaarden in Frankrijk, Zuid-Afrika, Australia en Chili bezit. Je komt vermogend particulieren tegen, zoals Ben Pon (van de Volkswagens) heeft al sinds 1991 een wijngaard in Californie (Bernardus Winery). Ook de flamboyante Ilya Gort die in op Chateau de la Garde in Bordeaux op artistieke wijze zijn wijnen weet te verkopen. Er zijn ook Nederlanders die op een meer bescheiden schaal een wijngaard hebben. Met verschillende Nederlandse wijnboeren hebben we contact.

Erica en Michel van de Beld – In de Bergerac op de grens met de Bordeaux, ligt het domein Domaine de la Rogere. Erica en Michel hebben het domein vijf jaar geleden gekocht, nadat ze hun zeer succesvolle kaaswinkel hadden verkocht.  Ze kozen destijds om een wijngaard te kopen, omdat het succes van de kaaswinkel ten koste ging van hun eigen gezondheid door de lange werkweken.
Ze stopten hun ziel, zaligheid en geld in het Domaine en verdiepten zich in het maken van mooie wijn. Ze schaften nieuwe apparatuur aan voor de wijnkelder en kozen ervoor om het huis even te laten wat het was. Jaren geleden was het wijngoed een van de beste van Frankrijk: iedereen die in de wijn zat, wilde daar werken, dat was de top. Helaas werd het  verwaarloosd in de jaren 90. Nu staat het er weer prachtig bij en worden er heerlijke wijnen gemaakt. De wijn wordt verkocht in diverse landen. In Nederland kun je hun wijn in diverse kaaswinkels en restaurants vinden. De wijn is ook te bestellen via de site www.vinamis.nl

Esther van der Meer en Miranda Beems hebben een kleine doch groeiende wijngaard in Hongarije bij hun vakantiehuis in Bakóca nabij Pecs. In de afgelopen jaren hebben ze telkens kleine stukjes land bijgekocht. Tijdens vakanties en lange weekeinde en met hulp van ouders worden de wijngaarden beheerd en wordt er wijn gemaakt.  Afgelopen september zijn wij tijdens onze verkenning in Oost-Europa bij hen langs gegaan. We hebben daar hun nieuwste oogst mogen proeven in een zeer traditioneel wijnhuisje op de heuvel.

Verder

  • Joop & Marijke Schleicher – zijn eigenaar van Domaine Le Poteau met een wijngaarden van 2,5 ha en camping in Gers, Frankrijk.
  • Aad en Lidewij Kuijper – verlieten de reclame wereld en kochten in 2001 Mas de Dames in de Languedoc.
  • Daan & Elvira van Dijkman – zijn ruim 10 jaar eigenaar van de wijngaarden van Domaine de Marotte in de Rhônevallei, op de zuidhellingen van de Mont Ventoux,vlak bij Carpentras in de Provence.
  • Lucas Schutte en Béatrice Méhaye – kochten in 1999 Château Maresque nabij de plaats Gaillac in de gelijknamige appellation. Het château heeft 12 ha en is meer dan drie eeuwen oud.
  • Mariëtte Ras en Eric Verhaak - zagen ‘Die Tweede Droom’ in vervulling gaan, met de aankoop en exploitatie van wijngoed Groot Parys in Paarl, Zuid-Afrika.
  • Henk en Robyn Strengers – Honey Tree Estate in Hunter Valley, Australia
  • Albert Bennink en zoon Albert – Echo Valley vineyards in Cowichan Valley op Vancouver Island, Canada.
  • De Munckhofs – hebben in Oliver, British Columbia niet alleen een landbouwmachine bedrijf, maar ook een wijngaard.
De perfecte locatie voor onze wijngaard: Bij het zoeken naar een perfecte locatie voor onze wijngaard houden we rekening met diverse aspecten. (01 mei 2008)
Nederlandse wijnboeren in Nederland en in het buitenland: We komen heel wat Nederlanders tegen die ons zijn voorgegaan in het realiseren van hun droom om een wijnbedrijf te starten. (07 maart 2008)
Canadese wijn? Canada is voor de meesten geen bekend wijnland, dus voor de belangstellenden hier wat meer informatie over Canada – wijnland. (28 januari 2008)
Het experiment: Ter voorbereiding van het grote avontuur hebben we dit najaar wijn gemaakt van druiven uit eigen tuin. Lees verder over ons experiment en het resultaat.  (18 november 2007)
 

 

Wijnroutes:  Op de fiets langs wijngaarden in Nederland en België (Pearson Education Benelux 2006, 192 p., ill. isbn 978 90 430 1255 3, prijs € 17,95)

Fles rode wijn van Domaine de la Rogere

Heleen, Miranda en Esther in de wijngaard in Bakoca, Hongarije

Miranda, Esther en Heleen in de Beems wijngaarden in Bakóca, Hongarije

  Guelph (Ontario, Canada), 7 maart 2008    

© 2012 Rolf de Bruin en Heleen Pannekoek